Διαμονη στις Κυκλαδες - Ενοικιαζομενα δωματια Κυκλαδες
Αρχική 1
Business Portal 1
Χαρτης Πλοιων 1
Χρησιμα Links 1
Επικοινωνια   Bookmark Site
 
Αμοργός

Βελος Αμοργος
Βελος Φωτογραφίες
Βελος Αξιοθέατα
Βελος Παραλίες
Βελος Εκδηλώσεις
 
Διακοπές στις Κυκλάδες

Βελος Ιστορια των Κυκλάδων
Βελος Πασχα στις Κυκλάδες
Βελος Αναζήτηση επιχειρήσεων
Βελος Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
Βελος Εστίαση
Βελος Πρακτορεία - Ενοικιάσεις
Βελος Παραδοσιακά Προϊόντα
Βελος Διασκέδαση
 
Νησιά Κυκλάδων

Αμοργος Αμοργός
Αναφη Ανάφη
Ανδρος Άνδρος
Αντιπαρος Αντίπαρος
Δηλος Δήλος
Δονουσα Δονούσα
Ηρακλεια Ηρακλειά
Θηρασια Θηρασιά
Ιοσ Ίος
Κεα Κέα (Τζια)
Κιμωλος Κίμωλος
Κουφονησια Κουφονήσια
Κυθνος Κύθνος
Μηλος Μήλος
Μυκονος Μύκονος
Ναξος Νάξος
Παρος Πάρος
Σαντορινη Σαντορίνη (Θήρα)
Σεριφος Σέριφος
Σικινος Σίκινος
Σιφνος Σίφνος
Συρος Σύρος
Σχοινουσα Σχοινούσα
Τηνος Τήνος
Φολεγανδρος Φολέγανδρος
 

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ

Η Χώρα, είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Με την κυκλαδίτικη  αρχιτεκτονική παράδοση (κουλτούρα) να επικρατεί στην περιοχή οι επισκέπτες της εντυπωσιάζονται από την πλούσια ιστορική παράδοση που διαθέτει. Αν περπατήσετε στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια με τις κατάλευκες εκκλησίες και τα διώροφα αρχοντικά ή στο λόφο με τους ανεμόμυλους που αγναντεύουν το Αιγαίο, θα ανακαλύψετε τις ομορφιές του νησιού. Όλοι οι δρόμοι θα σας οδηγήσουν στην περίφημη πλακόστρωτη «Λόζα» και στο ιστορικό Κάστρο, που βρίσκεται πάνω στο βράχο στη μέση του οικισμού. Στο παλιό αρχοντικό του Γαβρά θα βρείτε μια σπάνια συλλογή από ιστορικά ευρήματααπό όλη την Αμοργό.

Το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας είναι από τα πιο σημαντικά μνημεία του νησιού. Η επίσκεψή σας εκεί θα σας αποκαλύψει πλούσια ιστορικά κειμήλια και θα θαυμάσετε την μοναδική αρχιτεκτονική του μοναστηριού, που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών.
Ο ιστορικός κόλπος Κατάπολα είναι ένα από τα φυσικά λιμάνια του νησιού. Αποτελείται από τρεις οικισμούς, τα Κατάπολα, το Ξυλοκερατίδι και το Ραχίδι. Τα Κατάπολα είναι ένας γραφικός οικισμός με έντονη κυκλαδίτικη  αρχιτεκτονική, ιστορικές εκκλησίες, πανέμορφες παραλίες με ψαροκάϊκα και βάρκες και κάμπους με (και)  περιβόλια. Ο λόφος της αρχαίας Μινώας βρίσκεται πάνω από τα Κατάπολα, εκεί μπορείτε να δείτε αξιόλογα ιστορικά ευρήματα και να επισκεφθείτε την περιοχή των Λευκών.
Στο λιμάνι θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια για την διαμονή σας και πολλά μαγαζιά. Το λιμάνι των Καταπόλων  θεωρείται ασφαλές αγκυροβόλιο για μικρά αλιευτικά και σκάφη αναψυχής.

Η Κάτω Μεριά διατηρεί ακόμα τον παραδοσιακό αγροτικό της χαρακτήρα. Οι κάτοικοι του οικισμού ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Νοτιοδυτικά της Χώρας σε απόσταση 12 χιλιόμετρων, συναντάμε τους πρώτους οικισμούς Καμάρι και Βρούτση της Κάτω Μεριάς. Εκεί μπορείτε να δείτε την ιστορική  εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το Καστρί, την αρχαία ακρόπολη της Αρκεσίνης και φυσικά την υπέροχη παραλία  του Μούρου.

Στις παρυφές των λόφων στην ίδια περιοχή βρίσκονται οι οικισμοί Αρκεσίνη, Ραχούλα, Κολοφάνα, Καλοταρίτισσα και Μαύρη Μύτη.
Ο αρχαίος πύργος της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη, η εκκλησία της Παναγίας του Πολίτη στην Κολοφάνα, και η εκκλησίατης Αγίας Παρασκευής με το περίφημο πανηγύρι στις 26 Ιουλίου, θεωρούνται από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του νησιού.

Στη βόρεια πλευρά του νησιού συναντάμε την Αιγιάλη. Ένας κόλπος με όμορφες αμμουδιές και τοπίο που διαθέτει φυσικές ομορφιές. Γύρω από την περιοχή της Αιγιάλης στις παρυφές των βουνών βρίσκονται τρία παραδοσιακά χωριά, η Λαγκάδα, τα Θολάρια και ο Ποταμός. Ο ‘Ορμος είναι το λιμάνι της Αιγιάλης. Είναι το τουριστικό θέρετρο της περιοχής, και αρκετά οργανωμένο έτσι ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες  των επισκεπτών του. Το χωριό Ποταμός, είναι χτισμένο πανοραμικά, ακριβώς πάνω από το λιμάνι. Η θέα, από εκεί, του πανέμορφου ηλιοβασιλέματος γίνεται πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες του νησιού.

Πάνω από τον κάμπο της Αιγιάλης βρίσκεται η Λαγκάδα. Στην περιοχή θα βρείτε παλιούς ανεμόμυλους, το φαράγγι του Αρακλού, την ιστορική καστροκκλησιά της Αγίας Τριάδας, την εκκλησία της Πανωχωριανής και το παλιό χωριό Στρούμπος. Αν ακολουθήσετε το πέτρινο μονοπάτι θα συναντήσετε το βυζαντινόμοναστήρι του Ιωάννη Θεολόγου και βορειότερα το ξωκλήσι του Σταυρού, πάνω από το παλιό μεταλλείο βωξίτη. Λόγω της άγριας ομορφιάς η περιοχή έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «NATURA 2000».

Στην Αρχαία Αιγιάλη ή Βίγλα συναντάμε τα Θολάρια, με την εξαιρετική θέα στο Αιγαίο. Τα πολυάριθμα μονοπάτια του νησιού προσελκύουν πολλούς λάτρεις της ορεινής πεζοπορίας. Τα μονοπάτια μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80  αποτελούσαν τον βασικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των περιοχών της Αμοργού. Σήμερα στην Αμοργό έχουν χαρτογραφηθεί και σηματοδοτηθεί 6 κύρια μονοπάτια και έχει εκδοθεί ειδικός περιηγητικός οδηγός.

Βασικοί προορισμοί των διαδρομών, εκτός από τους παραδοσιακούς οικισμούς είναι περιοχές ή μεμονωμένα μνημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.    

Οι φυσιολάτρες απολαμβάνουν μοναδικές πεζοπορίες στα παλιά μονοπάτια του νησιού που προσφέρουν όμορφες διαδρομές αποκαλύπτοντας την σπάνια χλωρίδα της Αμοργού, τα βότανα και τα αγριολούλουδα. Οι πιο κύριες διαδρομές του νησιού είναι η Παλιά Στράτα (Χώρα- Χοζοβιώτισσα- Κάψαλα- Ασφοντυλίτης- Ποταμός- Ορμος  Αιγιάλης), ο Φωτοδότης (Χώρα- Μηλιές- Αγ.Ειρήνη- Κατάπολα), τα Ιτώνια (Λεύκες- Αγ.Σαράντα-Καμάρι- Καστρί – Βρούτση- Ραχούλα- Αρκεσίνη), τα Μελανιά (Ορμος Αιγιάλης- Λαγκάδα- Στρούμπος- Επανοχωριανή- Θολάρια-Φωκιότρυπα), το Παν (Λαγκάδα – Θεολόγος – Σταυρός) και ο Βαλσαμίτης (Κατάπολα- Αγ.Γεώργιος Βαλσαμίτης –Αγ.Μαρίνα- Μινώα).
 
Χάρτης Κυκλάδων

Χαρτης Κυκλαδων Ελλαδα
 
Photo Gallery

Φωτογραφιες απο τις Κυκλαδες
 
Κλίμακα Μποφόρ
 
Τουριστική Αγορα Επιμελητηρίου Κυκλάδων   Πολιτική Ασφάλειας Όροι Χρήσης