Διαμονη στις Κυκλαδες - Ενοικιαζομενα δωματια Κυκλαδες
Αρχική 1
Business Portal 1
Χαρτης Πλοιων 1
Χρησιμα Links 1
Επικοινωνια   Bookmark Site
 
Αντίπαρος

Βελος Αντίπαρος
Βελος Φωτογραφίες
Βελος Αξιοθέατα
Βελος Παραλίες
Βελος Εκδηλώσεις
 
Διακοπές στις Κυκλάδες

Βελος Ιστορια των Κυκλάδων
Βελος Πασχα στις Κυκλάδες
Βελος Αναζήτηση επιχειρήσεων
Βελος Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
Βελος Εστίαση
Βελος Πρακτορεία - Ενοικιάσεις
Βελος Παραδοσιακά Προϊόντα
Βελος Διασκέδαση
 
Νησιά Κυκλάδων

Αμοργος Αμοργός
Αναφη Ανάφη
Ανδρος Άνδρος
Αντιπαρος Αντίπαρος
Δηλος Δήλος
Δονουσα Δονούσα
Ηρακλεια Ηρακλειά
Θηρασια Θηρασιά
Ιοσ Ίος
Κεα Κέα (Τζια)
Κιμωλος Κίμωλος
Κουφονησια Κουφονήσια
Κυθνος Κύθνος
Μηλος Μήλος
Μυκονος Μύκονος
Ναξος Νάξος
Παρος Πάρος
Σαντορινη Σαντορίνη (Θήρα)
Σεριφος Σέριφος
Σικινος Σίκινος
Σιφνος Σίφνος
Συρος Σύρος
Σχοινουσα Σχοινούσα
Τηνος Τήνος
Φολεγανδρος Φολέγανδρος
 

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟ

Το σπήλαιο της Αντιπάρου είναι από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού. Η μοναδική φυσική αρχιτεκτονική του σε συνδυασμό με τους μοναδικούς του σταλαγμίτες, χαρίζουν μια μαγευτική εικόνα σε όσους το επισκέπτονται.

Στο εσωτερικό του σπηλαίου το συνδέεται απόλυτα με την ιστορία του νησιού υπάρχουν σπουδαία ευρήματα όπως αρχαία αγγεία. Ένας από τους μεγάλους λυρικούς αρχαίους ποιητές, ο Αρχίλογος ο Πάριος, αφιέρωσε μία επιγραφή στην θεά Αρτέμιδα, της οποίας στοιχεία σώζονται μέχρι σήμερα. Πολλά πρόσωπα μεγάλης ιστορικής σημασίας έχουν περάσει από το σπήλαιο, όπως ο πρεσβευτής της Γαλλίας μαρκήσιος Νουαντέλ, ο μαρκήσιος Ντε Σαμπέρ το 1775 αλλά και το 1840 ο Όθωνας ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας.

Μπορούμε να διακρίνουμε χαραγμένα ακόμα και σήμερα στο εσωτερικό του σπηλαίου ονόματα Μακεδόνων στρατηγών, που συνωμότησαν εναντίον του Μ. Αλεξάνδρου και  κατέφυγαν στο σπήλαιο της Αντιπάρου για να κρυφτούν και να γλιτώσουν. Αξιομνημόνευτο είναι  το πέρασμα από το σπήλαιο του μαρκησίου Νουαντέλ, πρεσβευτή της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη, που βρέθηκε το 1673 ανήμερα Χριστουγέννων, στην Αντίπαρο. Ο ιερέας της συνοδείας του τέλεσε την λειτουργία των Χριστουγέννων μέσα στο σπήλαιο, χρησιμοποιώντας στο τελετουργικό ένα σταλαγμίτη, σαν Αγία Τράπεζα. Όσοι επισκέπτονταν το σπήλαιο φρόντιζαν ν’ αφήνουν χαραγμένο το όνομά τους ως σφραγίδα της παρουσίας τους. Το σπήλαιο υπέστη πολλές καταστροφές στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Ο δρόμος για το σπήλαιο είναι προσβάσιμος με αυτοκίνητο ή με τη συγκοινωνία του νησιού. Πριν την είσοδο το σπήλαιο συναντάμε το εκκλησάκι του Άη Γιάννη του  Σπηλιώτη.

Το Δεσποτικό είναι ένα από τα μικρά ακατοίκητα νησάκια που περιβάλλουν την Αντίπαρο. Το Ιερό του Δεσποτικού είναι υψίστης αρχαιολογικής σημασίας και λειτουργούσε από τον 7αι. π.Χ έως και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Χτισμένο πάνω στο μικρό νησί του Αιγαίου το ιερό έχει μείνει ανέπαφο από τη πάροδο των χρόνων χαρίζοντας μία μοναδική πινελιά στο χώρο του Αιγαίου. Το Δεσποτικό ταυτίζεται με την αρχαία Πρεπέσινθο.

Ο αρχαιολόγος Χρήστος Τσούντας ξεκίνησε τις πρώτες ανασκαφές στο Δεσποτικό τον 19ο αιώνα όπου κατάφερε να ανακαλύψει πρωτοκυκλαδικά νεκροταφεία. Μετά ακολούθησαν και άλλες ανασκαφές από τον αρχαιολόγο Ν. Ζαφειρόπουλο, ο οποίος έφερε στην επιφάνεια ίχνη δωρικού ναού.  Η μεγάλη ανασκαφική έρευνα που διενεργήθηκε από τον αρχαιολόγο Γιάννο Κουράγιο αποκάλυψε στοιχεία των βοηθητικών χώρων του ιερού. Αξιοσημείωτο είναι το άγαλμα γυναικείας θεότητας που βρέθηκε στη περιοχή. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, πιθανολογείται ότι το ιερό ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα και την θεά Άρτεμη, λόγω της μεγάλης ομοιότητας με τα ευρήματα του ιερού του Δηλίου της Πάρου.

Ένα από τα πιο αξιόλογα κτίσματα των Κυκλάδων είναι το Ενετικό Κάστρο που βρίσκεται μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Αντιπάρου. Λόγω των πολλών πειρατικών επιδρομών στο νησί, οι κάτοικοι έχτισαν για την προστασία τους το κάστρο στις αρχές του 1440. Ακόμα και σήμερα μπορεί να διακρίνει κανείς τη βάση του πύργου που βρίσκεται στο κέντρο του κάστρου. Ο πύργος λειτουργούσε ως το τελευταίο καταφύγιο των κατοίκων ή ως κατοικία του τοπικού άρχοντα. Περιμετρικά το κάστρο καλύπτεται από τους τοίχους των κατοικιών.

Λίγο πριν την είσοδο στο Κάστρο συναντάμε και την Μητρόπολη του νησιού, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
 
Χάρτης Κυκλάδων

Χαρτης Κυκλαδων Ελλαδα
 
Photo Gallery

Φωτογραφιες απο τις Κυκλαδες
 
 
Τουριστική Αγορα Επιμελητηρίου Κυκλάδων   Πολιτική Ασφάλειας Όροι Χρήσης