Διαμονη στις Κυκλαδες - Ενοικιαζομενα δωματια Κυκλαδες
Αρχική 1
Business Portal 1
Χαρτης Πλοιων 1
Χρησιμα Links 1
Επικοινωνια   Bookmark Site
 
Δήλος

Βελος Δήλος
 
Διακοπές στις Κυκλάδες

Βελος Ιστορια των Κυκλάδων
Βελος Πασχα στις Κυκλάδες
Βελος Αναζήτηση επιχειρήσεων
Βελος Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
Βελος Εστίαση
Βελος Πρακτορεία - Ενοικιάσεις
Βελος Παραδοσιακά Προϊόντα
Βελος Διασκέδαση
 
Νησιά Κυκλάδων

Αμοργος Αμοργός
Αναφη Ανάφη
Ανδρος Άνδρος
Αντιπαρος Αντίπαρος
Δηλος Δήλος
Δονουσα Δονούσα
Ηρακλεια Ηρακλειά
Θηρασια Θηρασιά
Ιοσ Ίος
Κεα Κέα (Τζια)
Κιμωλος Κίμωλος
Κουφονησια Κουφονήσια
Κυθνος Κύθνος
Μηλος Μήλος
Μυκονος Μύκονος
Ναξος Νάξος
Παρος Πάρος
Σαντορινη Σαντορίνη (Θήρα)
Σεριφος Σέριφος
Σικινος Σίκινος
Σιφνος Σίφνος
Συρος Σύρος
Σχοινουσα Σχοινούσα
Τηνος Τήνος
Φολεγανδρος Φολέγανδρος
 

 

ΔΗΛΟΣ

Η Δήλος βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων, μεταξύ της Μυκόνου, της Τήνου και της Σύρου και αποτελεί ένα στενό κομμάτι γης από σχιστόλιθο, που προβάλλει γυμνό από χώμα στην επιφάνεια του αρχιπελάγους. Στο νησί  αυτό κατά τη μυθολογία ήρθε στον κόσμο ο Απόλλων, ο θεός του φωτός όταν εδώ  κατάφυγε η Λητώ κυνηγημένη από τη ζηλόφθονη Ήρα, για να γεννήσει τον Απόλλωνα και την Άρτεμη.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η ως τότε «άδηλος» Αστερία, όπως ονομαζόταν πριν το νησί, επέπλεε στη θάλασσα. Με τη γέννηση του θεού, η «άδηλος» έγινε Δήλος δηλ. φανερή και πλημμύρισε φως και κατά το θρύλο δέθηκε στο βυθό με αδαμάντινες αλυσίδες.

Η Δήλος κατοικήθηκε  από το 2.500 π.Χ. από τους Κάρες, τους Μυκηναίους, και από τους  Ίωνες. Οι Πέρσες εισβολείς σεβάστηκαν την ιερότητα του νησιού. Τον 3ο  αιώνα η Δήλος πέρασε στη σφαίρα επιρροής των Μακεδόνων Κατά την  Ρωμαϊκή περίοδο η Δήλος δεν ήταν μόνο ένα θρησκευτικό κέντρο αλλά ένα πολύβουο κοσμοπολίτικο νησί, με ιδιαίτερα ανθηρή οικονομία.

Η Δήλος θα ξαναβγεί από την αφάνεια αιώνων μόλις τον 19ο αιώνα, όταν θα αρχίσουν  οι ανασκαφές το 1873 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα έχοντας αποκαλύψει έναν αχανή αρχαιολογικό χώρο, έναν πραγματικό παράδεισο για όποιον θέλει να μελετήσει τη θρησκευτική και αστική ζωή των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων.

Στη Δήλο σώζονται μέχρι σήμερα ευρήματα από τους μεγαλύτερους και πιο εντυπωσιακά οργανωμένους οικισμούς της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας.


Οι τρεις ώρες που συνήθως διαρκούν οι οργανωμένες ξεναγήσεις των τουριστικών πλοιαρίων από τη Μύκονο, αρκούν μονάχα για ένα γρήγορο πέρασμα από τις διάφορες συνοικίες και τους ναούς του νησιού. Για όποιον ωστόσο ενδιαφέρεται να γνωρίσει τη Δήλο με περισσότερη άνεση, να σταθεί μπροστά από κάθε κτίσμα και να το ανασυνθέσει στη φαντασία του, να θαυμάσει τα υπέροχα ψηφιδωτά  δάπεδα και  την λάμψη των κούρων της Νάξου, θα πρέπει να αφιερώσει δύο τουλάχιστον ημέρες.  

Η Δήλος και η Ρήνεια τελούν υπό την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού και απαγορεύονται ο ελλιμενισμός σκαφών και η διανυκτέρευση ατόμων χωρίς ειδική άδεια γιατί η  παραμονή στο νησί  απαγορεύεται μετά τη δύση του ήλιου.

 
Χάρτης Κυκλάδων

Χαρτης Κυκλαδων Ελλαδα
 
Photo Gallery

Φωτογραφιες απο τις Κυκλαδες
 
 
Τουριστική Αγορα Επιμελητηρίου Κυκλάδων   Πολιτική Ασφάλειας Όροι Χρήσης