Διαμονη στις Κυκλαδες - Ενοικιαζομενα δωματια Κυκλαδες
Αρχική 1
Business Portal 1
Χαρτης Πλοιων 1
Χρησιμα Links 1
Επικοινωνια   Bookmark Site
 
Φολέγανδρος

Βελος Φολέγανδρος
Βελος Φωτογραφίες
Βελος Αξιοθέατα
Βελος Παραλίες
Βελος Εκδηλώσεις
 
Διακοπές στις Κυκλάδες

Βελος Ιστορια των Κυκλάδων
Βελος Πασχα στις Κυκλάδες
Βελος Αναζήτηση επιχειρήσεων
Βελος Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
Βελος Εστίαση
Βελος Πρακτορεία - Ενοικιάσεις
Βελος Παραδοσιακά Προϊόντα
Βελος Διασκέδαση
 
Νησιά Κυκλάδων

Αμοργος Αμοργός
Αναφη Ανάφη
Ανδρος Άνδρος
Αντιπαρος Αντίπαρος
Δηλος Δήλος
Δονουσα Δονούσα
Ηρακλεια Ηρακλειά
Θηρασια Θηρασιά
Ιοσ Ίος
Κεα Κέα (Τζια)
Κιμωλος Κίμωλος
Κουφονησια Κουφονήσια
Κυθνος Κύθνος
Μηλος Μήλος
Μυκονος Μύκονος
Ναξος Νάξος
Παρος Πάρος
Σαντορινη Σαντορίνη (Θήρα)
Σεριφος Σέριφος
Σικινος Σίκινος
Σιφνος Σίφνος
Συρος Σύρος
Σχοινουσα Σχοινούσα
Τηνος Τήνος
Φολεγανδρος Φολέγανδρος
 

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ

Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, είναι η σπουδαιότερη εκκλησία του νησιού. Χτισμένη πάνω στο βράχο στη θέση του αρχαίου ιερού δεσπόζει στη Χώρα. Όσοι τον επισκέπτονται εντυπωσιάζονται από τις αρχαίες επιγραφές που βρίσκονται στο εσωτερικό και το εξωτερικό του ναού και τις βάσεις αρχαίων αγαλμάτων. Η αρχιτεκτονική του ναού ειναι μοναδική: πρόκειται για μονόκλιτη πολύτρουλη βασιλική με ψηλό καμπαναριό. Υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή όπου αναφέρεται ότι ο ναός ανακαινίστηκε το 1687, ενώ η κατασκευή που έδωσε στο ναό στη σημερινή του μορφή ξεκίνησε το 1816 και τελείωσε το 1821. Ο γλύπτης μαρμάρων Καπαριάς έχει αφήσει το στίγμα του έργου του  δημιουργώντας το μαρμάρινο τέμπλο, τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και τον άμβωνα. Ιστορίες από πειρατές και θρύλοι συνδέονται με την θαυματουργή βυζαντινή εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται στην εκκλησία. Για να φτάσετε στο ναό της Κοιμήσεως, ακολουθείστε με τα πόδια το λιθόστρωτο δρόμο που ξεκινάει από την πλατεία της Πούντας, ο χρόνος  της διαδρομής δεν ξεπερνάει τα 15 λεπτά.

Ένας μεσαιωνικός οικισμός, το Κάστρο όπως ονομάζεται, αποτελεί το παλιό κομμάτι της Χώρας. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, χτισμένο στην άκρη του γκρεμού σε ύψος 210 μέτρων. Αξιοθαύμαστη είναι η πολύ καλή κατάσταση των σπιτιών αν και μετρούν πάνω από δέκα αιώνες ζωής. Ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας θεωρείται διατηρητέο μνημείο και προστατεύεται από την ΚΑ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Το Μεσαιωνικό Κάστρο είναι χτισμένο κατά την περίοδο της  Ενετοκρατίας (κατοχής από τους Ενετούς). Βρίσκεται (Βρισκεται) ενσωματωμένο στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας και «κρέμεται» στην άκρη του βράχου σαν πραγματικό μπαλκόνι πάνω από το Αιγαίο.
Στην Άνω Μεριά, μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, μία
παραδοσιακή αγροτική οικιστική μονάδα, που οι ντόπιοι ορισμένοι ονομάζουν «θεμωνιά», η οποία (που) χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Στο μουσείο εκτίθεται το τυπικό αγροτικό νοικοκυριό, όπως αυτό λειτουργούσε μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Το μουσείο ιδρύθηκε και διαχειρίζεται από τον πολιτιστικό σύλλογο «Η Φολέγανδρος».
 
 Η Χρυσοσπηλιά Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, δέκα μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Είναι ένα αξιοθαύμαστο μνημείο της φύσης που παραμένει ανεξερεύνητο. Στο εσωτερικό της σπηλιάς βρέθηκαν (θα δείτε )λείψανα ανθρώπινων σκελετών, σπασμένα αγγεία και μία ρωμαϊκή δεξαμενή νερού. Τον 4ο αιώνα π.χ. η σπηλιά ήταν μέρος τελετών ενηλικίωσης και λατρευτικός χώρος. Η πρόσβαση  στο (για το) σπήλαιο γίνεται από τη ξηρά αλλά και από τη θάλασσα μόνο με καλοκαιρία. Η Κοινότητα της Φολεγάνδρου σας χορηγεί ειδική άδεια για την επίσκεψη σας στο σπήλαιο.
Ο Φάρος της Ασπρόπουντας είναι ένα χτίσμα του 1919. Βρίσκεται σε ύψος 58 μέτρων πάνω από τη θάλασσα και το φανάρι του έχει ύψος 11 μέτρα. Τα καράβια είχαν τη δυνατότητα να διακρίνουν το φως του σε απόσταση 17 ναυτικών μιλίων. Όταν ξεκίνησε η λειτουργία του φάρου το φανάρι άναβε με φυτίλι, αργότερα τοποθετήθηκε μηχανισμός πετρελαίου και ατμού και από το 1986 έως σήμερα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Μπορείτε να επισκεφθείτε (επισκευθείτε) το φάρο πηγαίνοντας με τα πόδια από την περιοχή Λιβαδάκι η διαδρομή διαρκεί (με απόσταση) γύρω στα 15 λεπτά ή περνώντας από τον οικισμό Πάνω Μεριά.
Η Φολέγανδρος είναι ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Τα γραφικά μονοπάτια με τις ξερολιθιές διασχίζουν παλιούς μύλους, εγκαταλελειμμένες «θεμωνιές» και φαράγγια με εξέχουσα φυσική ομορφιά. Αξίζει να επισκεφθεί (επισκευθεί) κανείς τα ερημικά ξωκλήσια στις υπέροχες τοποθεσίες του νησιού.

 
Χάρτης Κυκλάδων

Χαρτης Κυκλαδων Ελλαδα
 
Photo Gallery

Φωτογραφιες απο τις Κυκλαδες
 
 
Τουριστική Αγορα Επιμελητηρίου Κυκλάδων   Πολιτική Ασφάλειας Όροι Χρήσης