Διαμονη στις Κυκλαδες - Ενοικιαζομενα δωματια Κυκλαδες
Αρχική 1
Business Portal 1
Χαρτης Πλοιων 1
Χρησιμα Links 1
Επικοινωνια   Bookmark Site
 
Ίος

Βελος Ίος
Βελος Φωτογραφίες
Βελος Αξιοθέατα
Βελος Παραλίες
Βελος Εκδηλώσεις
 
Διακοπές στις Κυκλάδες

Βελος Ιστορια των Κυκλάδων
Βελος Πασχα στις Κυκλάδες
Βελος Αναζήτηση επιχειρήσεων
Βελος Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
Βελος Εστίαση
Βελος Πρακτορεία - Ενοικιάσεις
Βελος Παραδοσιακά Προϊόντα
Βελος Διασκέδαση
 
Νησιά Κυκλάδων

Αμοργος Αμοργός
Αναφη Ανάφη
Ανδρος Άνδρος
Αντιπαρος Αντίπαρος
Δηλος Δήλος
Δονουσα Δονούσα
Ηρακλεια Ηρακλειά
Θηρασια Θηρασιά
Ιοσ Ίος
Κεα Κέα (Τζια)
Κιμωλος Κίμωλος
Κουφονησια Κουφονήσια
Κυθνος Κύθνος
Μηλος Μήλος
Μυκονος Μύκονος
Ναξος Νάξος
Παρος Πάρος
Σαντορινη Σαντορίνη (Θήρα)
Σεριφος Σέριφος
Σικινος Σίκινος
Σιφνος Σίφνος
Συρος Σύρος
Σχοινουσα Σχοινούσα
Τηνος Τήνος
Φολεγανδρος Φολέγανδρος
 
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟ

Ένα από τα πιο γραφικά νησιά των Κυκλάδων η Ίος, είναι αναμφισβήτητα και ένα από το ωραιότερα του Αιγαίου. Ανάμεσα στη Σαντορίνη, στη Πάρο, στη Νάξο και στη Σίκινο, η Ίος προσελκύει πολύ κόσμο και κυρίως νεολαία. Το λευκό των σπιτιών και το βαθύ μπλε των νερών του νησιού κάνουν την Ίο να ξεχωρίζει στο τοπίο της Κυκλαδίτικης ομορφιάς.

Η Ίος έχει έκταση 108 τ.χλμ., χαρακτηριστικό του νησιού είναι ότι διαθέτει 86 χλμ. ακτογραμμής, εκ των οποίων τα 32 χλμ. είναι αμμουδιές.
Για την Ίο εκτελούνται ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τον Πειραιά και το ταξίδι διαρκεί περίπου 8 ώρες. Το νησί συνδέεται επίσης  και με τη Ραφήνα. Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης  προς τα νησιά των Κυκλάδων εκτελούνται πιο συχνά δρομολόγια με 20 αφίξεις και αναχωρήσεις καθημερινώς. Το νησί έχει σύνδεση και  με τις υπόλοιπες Κυκλάδες και πιο συγκεκριμένα με την Πάρο, την Νάξο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Σίκινο και τη Φολέγανδρο.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ίος χαρακτηρίστηκε ως το «νησί του Ομήρου», από τον σπουδαίο επικό ποιητή Όμηρο, ο οποίος τον 8ο αιώνα π.χ. συνέθεσε δύο από τα πιο σημαντικά έπη στην παγκόσμια ιστορία την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια». Ένας θρύλος λέει ότι ο Όμηρος πέθανε στο νησί μη μπορώντας να λύσει ένα αίνιγμα που του έβαλαν ψαράδες στην περιοχή του Πλακωτού. Στην περιοχή «Πλακωτός» υπάρχει ο τάφος του.

Η Ίος ακολουθεί πιστά την τύχη των υπόλοιπων Κυκλάδων. Η επίδραση των εποίκων που δέχτηκε το νησί από τα παράλια της Μ. Ασίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορική πορεία της. Αργότερα η έκρηξη του ηφαίστειου της Σαντορίνης έπληξε το νησί και όλα τα επιτεύγματα του Μινωικού πολιτισμού (2000-1500 π.Χ) πάνω σε αυτό θάφτηκαν κάτω από την λάβα του.
 
Το όνομα του νησιού δόθηκε από τους Δωριείς και του Ίωνες οι οποίοι κυριάρχησαν την Ίο γύρω στα 1100 π.χ. Το νησί έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και στις αρχές του 13ου  αιώνα μ.Χ. κατακτήθηκε από τους Ενετούς.  Ο ενετός ηγεμόνας Μάρκος Κρίσπο κατασκεύασε το κάστρο προκειμένου να προφυλάξει τους κατοίκους από τις επιδρομές των πειρατών. Ερείπια αυτού του κάστρου σώζονται μέχρι σήμερα.

Το 1537 η Ίος περνά στην κυριαρχία των Τούρκων οι οποίοι δεν κατοίκησαν το νησί αμέσως αλλά κατάφεραν να υποτάξουν τους κατοίκους με την είσπραξη βαριάς φορολογίας. Η «Μικρή Μάλτα» όπως την ονόμαζαν οι Τούρκοι, τους έδινε μεγάλη ασφάλεια στις μετακινήσεις τους λόγω του φυσικού λιμανιού της.

Στο νησί αργότερα επικράτησε η Ρωσική κυριαρχία η οποία έληξε με την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Ίος συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους με πρωτοστάτη τον Σπυρίδωνα Βαλέτα ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Υπουργός Παιδείας της Νεότερης Ελλάδας και μεγάλος ευεργέτης του νησιού.

 
Χάρτης Κυκλάδων

Χαρτης Κυκλαδων Ελλαδα
 
Photo Gallery

Φωτογραφιες απο τις Κυκλαδες
 
 
Τουριστική Αγορα Επιμελητηρίου Κυκλάδων   Πολιτική Ασφάλειας Όροι Χρήσης