Διαμονη στις Κυκλαδες - Ενοικιαζομενα δωματια Κυκλαδες
Αρχική 1
Business Portal 1
Χαρτης Πλοιων 1
Χρησιμα Links 1
Επικοινωνια   Bookmark Site
 
Κουφονήσια


Βελος Κουφονήσια

Βελος Φωτογραφίες
Βελος Αξιοθέατα
Βελος Παραλίες
Βελος Εκδηλώσεις
 
Διακοπές στις Κυκλάδες

Βελος Ιστορια των Κυκλάδων
Βελος Πασχα στις Κυκλάδες
Βελος Αναζήτηση επιχειρήσεων
Βελος Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
Βελος Εστίαση
Βελος Πρακτορεία - Ενοικιάσεις
Βελος Παραδοσιακά Προϊόντα
Βελος Διασκέδαση
 
Νησιά Κυκλάδων

Αμοργος Αμοργός
Αναφη Ανάφη
Ανδρος Άνδρος
Αντιπαρος Αντίπαρος
Δηλος Δήλος
Δονουσα Δονούσα
Ηρακλεια Ηρακλειά
Θηρασια Θηρασιά
Ιοσ Ίος
Κεα Κέα (Τζια)
Κιμωλος Κίμωλος
Κουφονησια Κουφονήσια
Κυθνος Κύθνος
Μηλος Μήλος
Μυκονος Μύκονος
Ναξος Νάξος
Παρος Πάρος
Σαντορινη Σαντορίνη (Θήρα)
Σεριφος Σέριφος
Σικινος Σίκινος
Σιφνος Σίφνος
Συρος Σύρος
Σχοινουσα Σχοινούσα
Τηνος Τήνος
Φολεγανδρος Φολέγανδρος
 
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ

Τα Κουφονήσια είναι από τους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς των Κυκλάδων. Ο τουρισμός άνθισε στο νησί την τελευταία δεκαετία καθιστώντας το ένα από τα πρώτα νησιά σε επισκεψιμότητα σε όλες τις Κυκλάδες. Αν και οι επισκέπτες του νησιού αυξάνονται με τα χρόνια το νησί έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη τη φυσική του ομορφιά.
Τα Κουφονήσια βρίσκονται νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού.  Είναι ένα σύμπλεγμα δύο μικρών νησιών που χωρίζονται από ένα πορθμό πλάτους 200μ.
 
Το Πάνω Κουφονήσι ή Κουφονήσι όπως αποκαλείται από τους ντόπιους, είναι η πρωτεύουσα και το μικρότερο νησί των Κυκλάδων με συνολική έκταση μόλις 3,5 τ. χλμ. Είναι το πιο πυκνοκατοικημένο με συνολικά 284 κατοίκους εκ των οποίων οι 110 είναι νέοι, αναλογία σπάνια για τα ελληνικά νησιά. Τα σχολεία του νησιού συγκεντρώνουν σήμερα 70 μαθητές διαμοιρασμένους σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες Οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται με την αλιεία, στο νησί τα ψάρια είναι άφθονα και γι’ αυτό το λόγο το Κουφονήσι θεωρείται από τα μεγαλύτερα ψαροχώρια των Κυκλάδων. Η γεωργία και η κτηνοτροφία ασκούνται σε μικρότερο βαθμό καλύπτοντας μόνο τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού. Οι κάτοικοι διαθέτουν πολλά ψαροκάικα και αλιευτικά σκάφη για τις ανάγκες τους. Στο νησί λέγεται ότι τα καΐκια είναι περισσότερα από τους κατοίκους και γι’ αυτό το Κουφονήσι διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στον ελλαδικό χώρο σε σχέση με τον πληθυσμό του.   

Φτάνοντας στο λιμάνι του νησιού, ο κάτασπρος ανεμόμυλος στα αριστερά της προκυμαίας και τα κάτασπρα σπιτάκια της Χώρας, κτισμένα πάνω στο ύψωμα του νησιού, καλωσορίζουν τον επισκέπτη δίνοντας του τη γεύση του έντονου κυκλαδίτικου τοπίου. Την τελευταία δεκαετία με την μεγάλη άνθηση του τουρισμού, θα μπορούσε να πει κανείς ότι δύσκολα βρίσκονται μοναχικές παραλίες. Οι πανέμορφες παραλίες του νησιού και οι χρυσές αμμουδιές του με τα κρυστάλλινα νερά είναι πραγματική απόλαυση για τους επισκέπτες τους.

Οι κάτοικοι του νησιού φημίζονται για την απλόχερη φιλοξενία τους. Οι μετακινήσεις στο νησί είναι εύκολες λόγω των μικρών αποστάσεων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καΐκια για να επισκεφτείτε το Κάτω Κουφονήσι, το Γλαρονήσι και τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού. Οι τιμές των ναύλων αλλά και τις διαμονής κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα. Οι κάτοικοι είναι πρόθυμοι να σας μεταφέρουν και να σας ξεναγήσουν στις περιοχές και τις παραλίες του νησιού.

Η διαμονή στα Κουφονήσια θα σας χαρίσει αξέχαστες διακοπές, γεμάτες εικόνες και απολαυστικές γεύσεις. Στα ταβερνάκια του νησιού θα απολαύσετε άφθονο ψάρι. Το νησί διαθέτει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στις περιοχές Χώρα και Χαρακόπου. Η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται στο νησί, αλλά για τους λάτρεις της φύσης, το νησί διαθέτει οργανωμένο camping στην περιοχή Χαρακόπου περίπου 1,5 χλμ. από το λιμάνι..

Στο νησί θα φτάσετε ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εκτελούνται δρομολόγια με  F/B και «Ιπτάμενα Δελφίνια» και από άλλα νησιά των Κυκλάδων όπως την Ίο-Σαντορίνη- Αμοργό- Νάξο -Πάρο- Μύκονο και Σύρο. Το πιο γνωστό δρομολόγιο πραγματοποιείται από το πλοίο «Σκοπελίτης», εδώ και πολλά χρόνια, με προορισμό τις μικρές Κυκλάδες Αμοργό –Δονούσα – Κουφονήσι –Σχοινούσα – Ηρακλειά και τελευταίο προορισμό τη Νάξο.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού, τα Κουφονήσια κατοικούνται από την Προϊστορική εποχή. Ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή Επάνω Μύλοι και στην ανατολική ακτή του νησιού αποκάλυψαν σημαντικά στοιχεία για τις πρώιμες φάσεις του Κυκλαδικού Πολιτισμού και πολλά ευρήματα από τα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια. Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα στην ιστορία των Κυκλάδων, ένα τηγανόσχημο αγγείο με χαραγμένο επάνω του ένα αστέρι, φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο της Νάξου. Τα Κουφονήσια μαζί με το γειτονικό τους νησί την Κέρο, αποτέλεσαν σημαντικά κέντρα του Κυκλαδίτικου Πολιτισμού γύρω στα 3000-2000 π.Χ.

Τα Κουφονήσια δεν θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική τύχη από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Οι πειρατικές επιδρομές δεν έλειψαν από το νησί το οποίο πέρασε στα χέρια των Τούρκων και αργότερα των Ενετών. Ο πορθμός ανάμεσα στο Πάνω και το Κάτω Κουφονήσι χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από πολλούς πειρατές, κυρίως από τη Μάνη, οι οποίοι είχαν άτυπη συμμαχία με τους κατοίκους του νησιού προς όφελός τους.

Στην διάρκεια του 17ου αιώνα, στη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των δύο ναυτικών υπερδυνάμεων της εποχής, της Βενετίας και της Τουρκίας, οι κάτοικοι των Κουφονησίων βρέθηκαν αποκλεισμένοι και μεγάλος λοιμός έπληξε το νησί. Για να αντιμετωπίσουν την πείνα  οι Κουφονησιώτες κατέφευγαν σε λύσεις κάθε είδους. Κατέληξαν να σιτίζονται μόνο από τους βολβούς που φύτρωναν στο άγονο κατά τα άλλα νησί τους, με κύρια τροφή τους τα λούπινα που χρησιμοποιούσαν ως ζωοτροφή. Ο Μανώλης Γλέζος, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς αναφέρεται στην συγκεκριμένη περίοδο με πολύ χαρακτηριστικό ένα δίστιχο του «Βάστα καμένε λούμπουνα, αν είσαι παλικάρι, γιατί ο καμένος ο βολβός ουτ’ ήταν, ουτ’ εφάνη». Η απελευθέρωση για τα Κουφονήσια ήρθε μαζί με τις υπόλοιπες Κυκλάδες μετά την Επανάσταση του 1821.
 
Χάρτης Κυκλάδων

Χαρτης Κυκλαδων Ελλαδα
 
Photo Gallery

Φωτογραφιες απο τις Κυκλαδες
 
 
Τουριστική Αγορα Επιμελητηρίου Κυκλάδων   Πολιτική Ασφάλειας Όροι Χρήσης