Διαμονη στις Κυκλαδες - Ενοικιαζομενα δωματια Κυκλαδες
Αρχική 1
Business Portal 1
Χαρτης Πλοιων 1
Χρησιμα Links 1
Επικοινωνια   Bookmark Site
 
Μήλος

Βελος Μήλος
Βελος Φωτογραφίες
Βελος Αξιοθέατα
Βελος Παραλίες
Βελος Εκδηλώσεις
 
Διακοπές στις Κυκλάδες

Βελος Ιστορια των Κυκλάδων
Βελος Πασχα στις Κυκλάδες
Βελος Αναζήτηση επιχειρήσεων
Βελος Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
Βελος Εστίαση
Βελος Πρακτορεία - Ενοικιάσεις
Βελος Παραδοσιακά Προϊόντα
Βελος Διασκέδαση
 
Νησιά Κυκλάδων

Αμοργος Αμοργός
Αναφη Ανάφη
Ανδρος Άνδρος
Αντιπαρος Αντίπαρος
Δηλος Δήλος
Δονουσα Δονούσα
Ηρακλεια Ηρακλειά
Θηρασια Θηρασιά
Ιοσ Ίος
Κεα Κέα (Τζια)
Κιμωλος Κίμωλος
Κουφονησια Κουφονήσια
Κυθνος Κύθνος
Μηλος Μήλος
Μυκονος Μύκονος
Ναξος Νάξος
Παρος Πάρος
Σαντορινη Σαντορίνη (Θήρα)
Σεριφος Σέριφος
Σικινος Σίκινος
Σιφνος Σίφνος
Συρος Σύρος
Σχοινουσα Σχοινούσα
Τηνος Τήνος
Φολεγανδρος Φολέγανδρος
 
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΛΟ

H Μήλος, είναι ένα νησί των Κυκλάδων με παγκόσμια φήμη και απέραντες φυσικές ομορφιές. Ιδανικός προορισμός για κάθε είδος τουρισμού, το νησί της Αφροδίτης, αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα νησιά των Κυκλάδων. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά των Κυκλάδων και απέχει 86 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Η έκτασή της είναι 151 τετραγωνικά χιλιόμετρα (το πέμπτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων) και το μήκος των ακτών της είναι 125 χιλιόμετρα. Στο νησί δεν υπάρχουν πολλά ψηλά σημεία, τα μεγαλύτερα υψώματα, είναι ο Προφήτης Ηλίας με ύψος 751 μέτρα και το Χονδρό Βουνό, με ύψος 636 μέτρα.

Ένα από τα πιο μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου, ο Αδάμαντας, βρίσκεται στο νησί της Μήλου. Ο Αδάμαντας είναι ένα από τα χαρακτηριστικά φυσικά λιμάνια  των Κυκλάδων και το σχήμα του μοιάζει με πέταλο. Ο πλούσιος ορυκτός πλούτος του νησιού έπαιξε και παίζει ακόμα πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομική εξέλιξη του νησιού αλλά και τον πολιτισμό του.

Από τον Πειραιά εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια για το νησί της Μήλου. Αν επιλέξετε ταχύπλοο, το ταξίδι θα διαρκέσει 5 ώρες περίπου, ενώ με συμβατικό πλοίο γύρω στις 7 ώρες, με στάσεις στα υπόλοιπα λιμάνια των δυτικών Κυκλάδων (Kύθνος, Σερίφος, Σίφνος, Kιμώλος). Το νησί συνδέεται και με τα νησιά Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη, Kρήτη, καθώς και νησιά των ανατολικών Kυκλάδων. Η Μήλος διαθέτει αεροδρόμιο που συνδέεται καθημερινά με αυτό της Αθήνας. Το ταξίδι διαρκεί 30 λεπτά και το αεροδρόμιο απέχει 4,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Aδάμαντα.

Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι πολύ καλό και όλες οι διαδρομές γίνονται με ευκολία. Για όσους δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσον μπορούν να χρησιμοποιήσουν την συγκοινωνία του νησιού. Λεωφορεία και ταξί καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των επισκεπτών από τον  Aδάμαντα προς όλους τους οικισμούς.

Το νησί κατακλύζεται από κόσμο κατά την διάρκεια κυρίως των καλοκαιρινών μηνών. Οι περισσότεροι επισκέπτες συγκεντρώνονται στο βόρειο τμήμα του νησιού κυρίως, στα χωριά Πλάκα, που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, Πλάκες, Tριοβάσαλο, Πέρα Tριοβάσαλο, Tρυπητή, Πολλώνια, Zεφυρία και Aδάμαντα.

Η Μήλος έχει (διαθέτει) ηφαιστειογενές έδαφος και η γεωλογική της σύσταση διαφέρει από εκείνη των υπόλοιπων Κυκλαδονήσιων, με εξαίρεση το νησί της Kιμώλου. Δεν έχει πολύ πράσινο, λόγω της χαμηλής βλάστησης. Στη Μήλο θα βρείτε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας. Χρυσές αμμουδιές με γαλαζοπράσινα νερά και περίεργους σχηματισμούς είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των ακτών (θαλασσών) του νησιού.

Η Μήλος διαθέτει ηφαιστειογενές έδαφος και η γεωλογική της σύσταση διαφέρει από εκείνη των υπόλοιπων Κυκλαδονήσιων, με εξαίρεση το νησί της Kιμώλου. Δεν έχει πολύ πράσινο, λόγω της χαμηλής βλάστησης. Στη Μήλο θα βρείτε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας. Χρυσές αμμουδιές με γαλαζοπράσινα νερά και περίεργους σχηματισμούς είναι μερικά χαρακτηριστικά των θαλασσών του νησιού.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

Ο ορυκτός πλούτος του νησιού ήταν από τα σημαντικότερα προτερήματα των περιοχών της Μήλου και έτσι το νησί άκμασε κατά την αρχαιότητα. Στην διάρκεια της Νεολιθικής Εποχής (7000 π.χ.) το νησί κατοικήθηκε και σύντομα πλούτισε χάρη στον οψιδιανό λίθο, ένα μαύρο, πολύ σκληρό  ηφαιστειακό πέτρωμα που χρησιμοποιούσαν οι Mήλιοι στην κατασκευή όπλων και εργαλείων. Λόγω της μεγάλης οικονομικής άνθησης του νησιού οι κάτοικοι ξεκίνησαν τις εξαγωγές και το εμπόριο στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη,σ την Κύπρο, ακόμα και στην Αίγυπτο, με τον οψιδιανό λίθο να κυριαρχεί.

Το νησί έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη των Κυκλάδων. Στα χρόνια της εποχής του χαλκού (2800 - 1100 π.X.) η πόλη της Φυλακωπής έδωσε το όνομά της σε μια ολόκληρη αρχαιολογική περίοδο. Όταν οι ελληνικές φυλές άρχισαν την κάθοδό τους, γύρω στο 1000 π.χ. η Μήλος κατοικήθηκε από Δωριείς. Την ίδια περίοδο αρχίζει να χτίζεται στην περιοχή του σημερινού Kλήματος  μια νέα πόλη.

Οι κάτοικοί της Μήλου συμμετείχαν στην ναυμαχία της Σαλαμίνας όταν αρνήθηκαν «γη και ύδωρ» στους Πέρσες και πολέμησαν στο πλευρό των υπολοίπων Ελλήνων στη μάχη των Πλαταιών. Το 415 π.Χ. ήρθε η καταστροφή της πόλης από τους Αθηναίους, όταν προσπάθησαν να διατηρήσουν την ουδετερότητά τους στον Πελοποννησιακό πόλεμο.
Διοικητικά η Μήλος μέχρι το 311 π.X. ανήκε στη Μακεδονία και κατόπιν στην Αίγυπτο. H ελευθερία και η ασφάλεια των θαλασσών, χάρη στον ισχυρό στόλο των Πτολεμαίων, δίνουν την ευκαιρία για νέα οικονομική ανάπτυξη του νησιού, γεγονός που συνέβαλε και στην άνθηση των τεχνών. Tο περίφημο άγαλμα της Aφροδίτης και ο επιβλητικός Ποσειδών με ύψους 2,50 μ., που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Mουσείο Aθηνών, αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της νέας αυτής ακμής.

Στην διάρκεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην Μήλο δημιουργείται μαρμάρινο θέατρο. Τον 1ο αιώνα στο νησί εμφανίζεται ο Xριστιανισμός και δημιουργούνται οι Kατακόμβες, οι μεγαλύτερες στον ελλαδικό χώρο και από τις πιο αξιόλογες σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Χάρτης Κυκλάδων

Χαρτης Κυκλαδων Ελλαδα
 
Photo Gallery

Φωτογραφιες απο τις Κυκλαδες
 
 
Τουριστική Αγορα Επιμελητηρίου Κυκλάδων   Πολιτική Ασφάλειας Όροι Χρήσης