Διαμονη στις Κυκλαδες - Ενοικιαζομενα δωματια Κυκλαδες
Αρχική 1
Business Portal 1
Χαρτης Πλοιων 1
Χρησιμα Links 1
Επικοινωνια   Bookmark Site
 
Μύκονος

Βελος Μύκονος
Βελος Φωτογραφίες
Βελος Αξιοθέατα
Βελος Παραλίες
Βελος Εκδηλώσεις
Βελος Δηλος
 
Διακοπές στις Κυκλάδες

Βελος Ιστορια των Κυκλάδων
Βελος Πασχα στις Κυκλάδες
Βελος Αναζήτηση επιχειρήσεων
Βελος Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
Βελος Εστίαση
Βελος Πρακτορεία - Ενοικιάσεις
Βελος Παραδοσιακά Προϊόντα
Βελος Μουσεία
 
Νησιά Κυκλάδων

Αμοργος Αμοργός
Αναφη Ανάφη
Ανδρος Άνδρος
Αντιπαρος Αντίπαρος
Δηλος Δήλος
Δονουσα Δονούσα
Ηρακλεια Ηρακλειά
Θηρασια Θηρασιά
Ιοσ Ίος
Κεα Κέα (Τζια)
Κιμωλος Κίμωλος
Κουφονησια Κουφονήσια
Κυθνος Κύθνος
Μηλος Μήλος
Μυκονος Μύκονος
Ναξος Νάξος
Παρος Πάρος
Σαντορινη Σαντορίνη (Θήρα)
Σεριφος Σέριφος
Σικινος Σίκινος
Σιφνος Σίφνος
Συρος Σύρος
Σχοινουσα Σχοινούσα
Τηνος Τήνος
Φολεγανδρος Φολέγανδρος
 
 

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

Η μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού και η γρήγοροι ρυθμοί έχουν αδρανήσει τα έθιμα και τις παραδόσεις του νησιού. Η σύγχρονη Μύκονος έχει καταφέρει να διατηρήσει ελάχιστα ήθη κι έθιμα. Οι ασχολίες και τα ενδιαφέροντα άλλαξαν και η πρόοδος ήρθε αντιμέτωπη με την παράδοση.
Αν και στο νησί υπάρχουν αναρίθμητες εκκλησίες το λαογραφικό στοιχείο δεν είναι αρκετά εμφανές.

Μία από τις γιορτές που διατηρούν ακόμα το παραδοσιακό στοιχείο είναι τα Θεοφάνια.  Την παραμονή οι ιερείς περνούν από τις κατοικίες του νησιού, πραγματοποιούν αγιασμό και μετά ακολουθεί λειτουργία και Κλήρος μέχρι το λιμάνι. Στη συνέχεια βυθίζεται ο σταυρός και οι νέοι πέφτουν στη θάλασσα για να τον πιάσουν.

Κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο στην Άνω Μερά για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι, οι ντόπιοι γιορτάζουν με την ίδια προσήλωση και τα Νιάμερα της Παναγίας, στις 23 Αυγούστου.

Κάθε Κυριακή μετά την λειτουργία η πλατεία του χωριού γεμίζει με κόσμο, ιδίως το καλοκαίρι που παραθερίζουν στο νησί οι Ανωμερίτες της Αθήνας. Εστιατόρια και καφέ λειτουργούν στο κέντρο του χωριού, αλλά και ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή της, καθώς βεβαίως και στις περισσότερες από τις υπέροχες παραλίες του νησιού.
Το μεγαλύτερο γλέντι γίνεται τις Απόκριες. Οι μεταμφιεσμένοι αλωνίζουν τους δρόμους σκορπίζοντας γέλιο με τις αστείες φορεσιές τους. Η γιορτή συνεχίζεται και την Καθαρά Δευτέρα με τα « κούλουμα». Λίγο πριν το Πάσχα οι Μυκονιάτισσες αρχίζουν να ασπρίζουν ή να βάφουν τα σπίτια τους, να φτιάχνουν ψωμάκια σε σχήμα μικρών ανθρώπων τα οποία ονομάζουν «Λαζαράκια». Η Μεγάλη Εβδομάδα γιορτάζεται κατανυκτικά. Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται περιφορά του Επιτάφιου σε όλο το νησί. Το Μεγάλο Σάββατο το «Χριστός Ανέστη» ακούγεται σε όλο το νησί ενώ η γιορτή κορυφώνεται την ημέρα του Πάσχα. Το πρωί οι κάτοικοι γλεντάνε συνήθως στα σπίτια τους, ενώ το απόγευμα πηγαίνουν στη πλατεία του νησιού και καίνε τον «Ιούδα». Στις περισσότερες θρησκευτικές γιορτές υπάρχουν πανηγύρια σε όλο το νησί.

 
Χάρτης Κυκλάδων

Χαρτης Κυκλαδων Ελλαδα
 
Photo Gallery

Φωτογραφιες απο τις Κυκλαδες
 
 
Τουριστική Αγορα Επιμελητηρίου Κυκλάδων   Πολιτική Ασφάλειας Όροι Χρήσης