Διαμονη στις Κυκλαδες - Ενοικιαζομενα δωματια Κυκλαδες
Αρχική 1
Business Portal 1
Χαρτης Πλοιων 1
Χρησιμα Links 1
Επικοινωνια   Bookmark Site
 
Μύκονος

Βελος Μύκονος
Βελος Φωτογραφίες
Βελος Αξιοθέατα
Βελος Παραλίες
Βελος Εκδηλώσεις
Βελος Δηλος
 
Διακοπές στις Κυκλάδες

Βελος Ιστορια των Κυκλάδων
Βελος Πασχα στις Κυκλάδες
Βελος Αναζήτηση επιχειρήσεων
Βελος Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
Βελος Εστίαση
Βελος Πρακτορεία - Ενοικιάσεις
Βελος Παραδοσιακά Προϊόντα
Βελος Μουσεία
 
Νησιά Κυκλάδων

Αμοργος Αμοργός
Αναφη Ανάφη
Ανδρος Άνδρος
Αντιπαρος Αντίπαρος
Δηλος Δήλος
Δονουσα Δονούσα
Ηρακλεια Ηρακλειά
Θηρασια Θηρασιά
Ιοσ Ίος
Κεα Κέα (Τζια)
Κιμωλος Κίμωλος
Κουφονησια Κουφονήσια
Κυθνος Κύθνος
Μηλος Μήλος
Μυκονος Μύκονος
Ναξος Νάξος
Παρος Πάρος
Σαντορινη Σαντορίνη (Θήρα)
Σεριφος Σέριφος
Σικινος Σίκινος
Σιφνος Σίφνος
Συρος Σύρος
Σχοινουσα Σχοινούσα
Τηνος Τήνος
Φολεγανδρος Φολέγανδρος
 

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

Η Ανω Μερά είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Μυκόνου κοντά στη Χώρα. Είναι ένα ιδιότυπο χωριό που αναπτύχθηκε σε μια μεγάλη έκταση, με τυπικά αραιή δόμηση ανεξάρτητων αγροικιών της Άνω Μεράς. Ο κυρίως οικισμός του βρίσκεται γύρω από το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής. Το 1916 έως το 1999 αποτέλεσε την Κοινότητα της Άνω Μεράς ενώ σήμερα, υπάγεται ως δημοτικό Διαμέρισμα στο Δήμο Μυκόνου. Το μικρό κέντρο της περιοχής είναι πολύ καλά οργανωμένο και προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις στους επισκέπτες του.

Η περιοχή του Όρνου και του Αϊ Γιάννη συγκεντρώνουν μερικά από τα πιο μεγάλα ξενοδοχεία της Μυκόνου, εκεί είναι χτισμένες οι περισσότερες κατοικίες και πολυτελείς βίλες. Ο νέος περιφερειακός δρόμος ξεκινάει από τον Τούρλο, στα βόρεια της Χώρας, και καταλήγει στον Ορνό. Εκεί βρίσκεται το Δημοτικό Γήπεδο του νησιού και το εργοστάσιο Αφαλάτωσης. Οι οικισμοί Πλατύς Γιαλός και Ψαρού βρίσκονται 4,5 χλμ. από την Χώρα. Η μεγάλη τους ανάπτυξη λόγω των ακτών τους καθιστούν σήμερα κομβικό σημείο για το νησί, με τακτική συγκοινωνία και προσβάσιμους από την θάλασσα. Η Ψαρού, ο Πλατύς Γιαλός και η Αγία Άννα σχηματίζουν έναν όμορφο όρμο, προστατευμένο από τους βόρειους ανέμους, ο οποίος είναι εμφανής από την Χώρα της Μυκόνου. Αν και η Μύκονος είναι πολύ ανεπτυγμένη τουριστικά, καταφέρνει να διατηρεί στοιχεία του αγροτικού χαρακτήρα της.

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Μυκόνου, είναι τα τα ερείπια του αρχαίου πύργου στη θέση "Πόρτες". Σώζονται μέχρι και σήμερα τοποθετημένα σε λόφο στο βόρειο τμήμα της μικρής κοιλάδας και αριστερά του κεντρικού δρόμου προς τον οικισμό.

Εκτός από την Χώρα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του τουρισμού, οι περιοχές Τούρλος και Άγιος Στέφανος είναι δύο ακόμη πολυσύχναστοι οικισμοί. Βρίσκονται βόρεια από την πόλη της Μυκόνου, και οι ομώνυμες παραλίες προσελκύουν πολλούς καλοκαιρινούς επισκέπτες. Το λιμάνι του Τούρλου προσεγγίζουν πλέον πολλά κρουαζιερόπλοια και ορισμένα από τα πλοία της γραμμής. Ο Οικισμός του Αγίου Στεφάνου είναι κτισμένος στην νότια πλευρά με θαυμάσια θέα στα γύρω νησιά, Τήνο, Σύρο, Ρήνεια κ.λπ. Ο Τούρλος, βρίσκεται χαμηλότερα και είναι παραλιακός οικισμός. Η περιοχή είναι αναπτυγμένη τουριστικά και διαθέτει συγκοινωνία, ενώ συνδέεται με την ακτή Χουλάκια. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης πολλά παλιά γραφικά εκκλησάκια, όπως ο Άγιος Στέφανος, ο Άη Γιώρης του Μιχάλοβιτς, ο Άη Γιώρης ο Σπηλιανός, ενώ, στην αρχή του νέου Περιφερειακού δρόμου και ακριβώς κάτω του, σώζεται το αρχαίο μνημειακό πηγάδι του "Πούαδου.


ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ - ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

Στη δυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται η Χώρα, χτισμένη παραλιακά μεταξύ των όρμων του Κόρφου και Τούρλου. Η επίπεδη ρυμοτομία του νησιού το κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους αιγαιοπελαγίτικους οικισμούς.  Η  ανάπτυξη του οικισμού σε ένα επίπεδο ενισχύει κυρίως την αίσθηση ενός δαιδαλώδους αλλά ενιαίου εσωτερικού χώρου, που έχει σχηματιστεί από τους λευκούς όγκους και κενά μιας εντυπωσιακής ρυμοτομίας. Σε αυτό συντελεί το ενιαίο ύψος των κτιρίων, που στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι διώροφα, και η επανάληψη εξωτερικών ομοιόμορφων στοιχείων, όπως τα ανοίγματα, οι εξώστες, οι σκάλες και οι πεζούλες. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δίνουν την εντύπωση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε έναν υπαίθριο χώρο, αλλά μόνο η οπτική επαφή με την θάλασσα, όπου αυτή είναι δυνατή, τον προσανατολίζει.
Η Χώρα είναι η περιοχή που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ιστορικό ενδιαφέρον. Στην ενδοχώρα υπάρχουν διάσπαρτες αγροικίες, που ονομάζονται "χωριά". Η γραφική περιοχή Άνω Μερά αποτελείται από ομαδοποιημένες αγροικίες σε φυσικές λεκάνες της γης με μεγάλη πύκνωση των "χωριών" στο γόνιμο οροπέδιο στα ανατολικά του νησιού.
Η μοναδική αρχιτεκτονική των σπιτιών ξεχωρίζει ανάλογα με το πλάτος της πρόσοψής τους και την οργάνωση στο εσωτερικό τους  σε "στενομέτωπα" και "ευρυμέτωπα". Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κατασκευών αυτών, είναι το ότι, ο ιδιοκτήτης του ισογείου και του ανωγείου μιας διώροφης οικοδομής  δεν ήταν υποχρεωτικά ο ίδιος και μπορούσε κάποιος να κατέχει ανεξάρτητα από το ισόγειο, το δώμα του, ως οικόπεδο και να το οικοδομεί.

Τα "χωριά" (αγροικίες) της Μυκόνου, ενώ χρησιμοποιούν τα ίδια δομικά υλικά με τα σπίτια του οικισμού, εντούτοις δείχνουν μια ιδιαίτερη αισθητική αντίληψη, καθώς, κατάλευκα και αυτά, έρχονται σε εντυπωσιακή αντίθεση με τους γκρίζους γρανιτώδεις βράχους, τις ξερολιθιές, τις φραγκοσυκιές και τους καλαμιώνες. Η βασική διάταξη του κάθε "χωριού" είναι το κυρίως σπίτι, που συνήθως αποτελείται από δύο ή τρία δωμάτια (τη σάλα, την κουζίνα, την κάμαρα -όπως και στη Χώρα- πάντοτε μικρή) και την ασβεστωμένη αυλή, αναπόσπαστο οργανικό μέρος του.

Τα "χωριά" της Μυκόνου, είναι απέριττα  και αρμονικά ενταγμένα μέσα σε ένα βραχώδες περιβάλλον. Αποτελούν τα αντιπροσωπευτικότερα δημιουργήματα ανθρώπων, που καλλιέργησαν την τέχνη  να επιζούν στις άγονες και βραχώδεις Κυκλάδες και που, εκτός της επινοητικότητάς τους, διέθεταν ως μοναδικούς πόρους, τον ήλιο, τον αέρα και τη θάλασσα.

 
Χάρτης Κυκλάδων

Χαρτης Κυκλαδων Ελλαδα
 
Photo Gallery

Φωτογραφιες απο τις Κυκλαδες
 
 
Τουριστική Αγορα Επιμελητηρίου Κυκλάδων   Πολιτική Ασφάλειας Όροι Χρήσης