Διαμονη στις Κυκλαδες - Ενοικιαζομενα δωματια Κυκλαδες
Αρχική 1
Business Portal 1
Χαρτης Πλοιων 1
Χρησιμα Links 1
Επικοινωνια   Bookmark Site
 
Νάξος

Βελος Νάξος
Βελος Φωτογραφίες
Βελος Αξιοθέατα
Βελος Παραλίες
Βελος Εκδηλώσεις
 
Διακοπές στις Κυκλάδες

Βελος Ιστορια των Κυκλάδων
Βελος Πασχα στις Κυκλάδες
Βελος Αναζήτηση επιχειρήσεων
Βελος Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
Βελος Εστίαση
Βελος Πρακτορεία - Ενοικιάσεις
Βελος Παραδοσιακά Προϊόντα
Βελος Μουσεία
 
Νησιά Κυκλάδων

Αμοργος Αμοργός
Αναφη Ανάφη
Ανδρος Άνδρος
Αντιπαρος Αντίπαρος
Δηλος Δήλος
Δονουσα Δονούσα
Ηρακλεια Ηρακλειά
Θηρασια Θηρασιά
Ιοσ Ίος
Κεα Κέα (Τζια)
Κιμωλος Κίμωλος
Κουφονησια Κουφονήσια
Κυθνος Κύθνος
Μηλος Μήλος
Μυκονος Μύκονος
Ναξος Νάξος
Παρος Πάρος
Σαντορινη Σαντορίνη (Θήρα)
Σεριφος Σέριφος
Σικινος Σίκινος
Σιφνος Σίφνος
Συρος Σύρος
Σχοινουσα Σχοινούσα
Τηνος Τήνος
Φολεγανδρος Φολέγανδρος
 

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα, το διοικητικό κέντρο και το λιμάνι του νησιού. Το νησί είναι ανεπτυγμένο τουριστικά και μπορεί να προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.
Πολλά ιστορικά μνημεία βρίσκονται μέσα στη Χώρα όπως η Πορτάρα, ο αρχαιολογικός χώρος της Γκρόττας και το Ενετικό Κάστρο που μαρτυρούν το παρελθόν της πόλης.

Στη Χώρα μπορείτε να επισκεφθείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου. Τις καλοκαιρινές μέρες, ο κόσμος συγκεντρώνεται στην παραλία του Αϊ Γιώργη που βρίσκεται στην νότια πλευρά της Χώρας και στην παραλία της Γκρόττας, στη βόρεια πλευρά της Χώρας, κοντά στο λιμάνι.
Στην αγορά της Χώρας θα βρείτε πολλά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης, ρούχα και κοσμήματα.

Υπάρχουν δεκάδες εστιατόρια και μεζεδοπωλεία, όπου μπορείτε να γευθείτε την ελληνική και τοπική κουζίνα. Η νυχτερινή διασκέδαση δεν λείπει από τον νησί της Νάξου,  υπάρχουν μαγαζιά για κάθε ηλικία και προτίμηση. Η Χώρα συνδέεται με τακτική συγκοινωνία με όλα τα χωριά και τις παραλίες της Νάξου.

Το Χαλκί, στο κέντρο του λεκανοπέδιου της Τραγέας, είναι η πρωτεύουσα και το διοικητικό κέντρο του δεύτερου δήμου της Νάξου, του δήμου Δρυμαλίας και περιλαμβάνει τα χωριά της Τραγέας και της ορεινής Νάξου. Η περιοχή της Τραγέας, στο κέντρο της Νάξου, είναι κατάφυτη από ελιές και οπωροφόρα δένδρα και αποτελεί από την αρχαιότητα το πιο πλούσιο και εύφορο κομμάτι του νησιού. Γύρω από το Χαλκί, ανάμεσα στα δένδρα, ξεπροβάλλουν τα χωριά της Τραγέας: Καλόξυλος, Ακάδημοι, Χείμαρρος, Τσικαλαριό, Δαμαριώνας, Δαμαλάς. Η περιοχή αποκαλείται "Μικρός Μυστράς" εξ αιτίας του μεγάλου αριθμού των εκκλησιών της  που χρονολογούνται από τον 6ο μέχρι τον 14ο αιώνα.

Στο χωριό Δαμαριώνας θα δείτε πολλά όμορφα παλιά αρχοντικά, πολλά από τα οποία σήμερα αναπαλαιώνονται. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια, την γεωργία και την κτηνοτροφία. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η πολύ παλαιά εκκλησία του Χριστού, με γλυπτό ξύλινο τέμπλο και παλαιές εικόνες.

Ο Δαμαλάς είναι ένα μικρό γραφικό χωριουδάκι με λίγους μόνιμους κατοίκους. Μπορείτε να επισκεφθείτε το αναπαλαιωμένο παραδοσιακό ελαιοτριβείο και το παραδοσιακό εργαστήρι αγγειοπλαστικής, στην είσοδο του χωριού.

Η Μονή είναι κτισμένη σε πλαγιά. Από κει μπορείτε ν’ απολαύσετε τη θέα στο λεκανοπέδιο της Τραγέας. Τ’ όνομά της προέρχεται από το μοναστήρι της Παναγίας της Δροσιανής. Τα υφαντά που φτιαχνόντουσαν στην περιοχή είναι ονομαστά.

Ο Κινίδαρος είναι ένα όμορφο χωριό ονομαστό για τα κτηνοτροφικά του προϊόντα, αλλά και για τις γιορτές και τα πανηγύρια του. Δίπλα στο χωριό βρίσκεται η κυρίως πηγή απ΄όπου υδρεύεται η Χώρα. Οι καλοκαιρινές βραδιές στο χωριό είναι πολύ όμορφες, με γλέντια από τοπικούς οργανοπαίκτες και μουσικούς.

Το χωριό Μέλανες είναι κτισμένο σε μία εύφορη κοιλάδα. Μία περιοχή με πολλές φυσικές ομορφιές και τρεχούμενα νερά που παλαιότερα κινούσαν τους, εγκαταλειμμένους σήμερα, νερόμυλους. Στην κοιλάδα των Μελάνων βρίσκονται και τα μικρότερα χωριουδάκια Κουρουνοχώρι και Μύλοι. Ο πύργος του Φραγγόπουλου, στο Κουρουνοχώρι, θυμίζει ότι η περιοχή αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα Φέουδα της Νάξου την εποχή της Ενετοκρατίας. Κοντά στις Μέλανες, στη θέση Φλεριό, βρίσκεται ένας από τους δύο αρχαϊκούς Κούρους της Νάξου.

Ο οικισμός Ποτάμι αποτελείται από δυο μικρά χωριουδάκια την Άνω, Μέση και Κάτω Ποταμιά, κτισμένα κατά μήκος μίας καταπράσινης κοιλάδας, ανάμεσα σε περιβόλια με φρούτα. Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας η περιοχή είναι ιδανική, μπορείτε να δείτε και τους παλαιούς νερόμυλους που δίνουν να ξεχωριστό χρώμα στον οικισμό.
Νοτιοανατολικά της Χώρας σε απόσταση 11 χλμ σ’ ένα εύφορο οροπέδιο με ελιές, βρίσκεται η περιοχή Σαγκρί. Η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και έχει πολλά αξιοθέατα όπως το μοναστήρι-πύργος του Τίμιου Σταυρού (16ου αι.) που αναστηλώθηκε πρόσφατα και φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις, το μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου, τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Αρτεμίου (8ος - 9ος αι.) που κτίστηκαν την περίοδο της εικονομαχίας και τον πύργο του Σομαρίπα στο Κάτω Σαγκρί. Νότια του χωριού, στη θέση Γύρουλας, βρίσκεται ο αρχαϊκός ναός της θεάς Δήμητρας.

Μετά την Τραγέα, στον ανηφορικό δρόμο προς τον Ζα, το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων (1004 μ.), συναντάμε το χωριό Φιλώτι. Η θέα είναι μαγευτική γιατί είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Ζα. Είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα χωριά της Νάξου με έντονη ζωή και δραστηριότητα. Εκεί θα βρείτε εστιατόρια, καφενεία, μπαράκια και πολλά μαγαζιά στην αγορά. Η εκκλησία του χωριού είναι η Παναγία η Φιλωτίτισσα, είναι από τις ωραιότερες της Νάξου, με σπάνιες εικόνες, μαρμάρινο τέμπλο και γλυπτό καμπαναριό. Αξίζει ακόμα να επισκεφθείτε τον πύργο του Μπαρότση. Από το Φιλώτι μπορείτε ν’ ακολουθήσετε το μονοπάτι που καταλήγει στον πύργο του Χειμάρρου.

Ο Δανακός είναι ένα μικρό χωριό, κτισμένο στο βάθος μιας χαράδρας, με άφθονα νερά που παλαιότερα κινούσαν νερόμυλους. Κοντά στο χωριό, σε μία υπέροχη τοποθεσία βρίσκεται το μοναστήρι του Φωτοδότη, το παλαιότερο μοναστήρι της Νάξου. Από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται στην διακλάδωση του δρόμου προς τον Δανακό, ξεκινάει μονοπάτι προς την κορυφή του Ζα.

Η Απείρανθος είναι κτισμένη, στην καρδιά της ορεινής Νάξου, στους πρόποδες του βουνού Φανάρι. Πολλοί την λένε "Μαρμάρινο Χωριό" γιατί έχει καταφέρει να διατηρήσει ανέπαφη την αρχιτεκτονική της μορφή από την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι κάτοικοι της Απείρανθου έχουν μία ιδιαίτερη διάλεκτο και κρατούν αναλλοίωτα τα ήθη και τα έθιμα του νησιού. Οι περισσότεροι κάτοικοι ήρθαν από τα ορεινά χωριά της Κρήτης τον 17ο αιώνα. Φημίζεται για την κλίση των ανθρώπων της προς την ποίηση και γενικότερα την τέχνη. Με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τις γυναίκες που γνωρίζουν άψογα την τέχνη της υφαντικής.  Εντυπωσιακός είναι ο πύργος του Ζευγώλη (17ου αι.), κτισμένος πάνω σε βράχο, στην είσοδο του χωριού. Σε όλα τα καφενεία και τις ταβέρνες του χωριού προσφέρουν το διάσημο κρασί της ορεινής Νάξου. Στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες. Στην περιοχή λειτουργούν το  Αρχαιολογικό, το Γεωλογικό και το Λαογραφικό Μουσείο.

Η Κεραμωτή είναι κτισμένη στο βάθος μίας λαγκαδιάς. Τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής είναι το κρασί και το μέλι. Στον κεντρικό δρόμο, στο ύψος της Κεραμωτής, βρίσκεται η εκκλησία του Σταυρού. Από το σημείο αυτό είναι ορατές και οι ανατολικές και οι δυτικές ακτές του νησιού.

Η περιοχή Κόρωνος είναι χτισμένη σε κοιλάδα στους πρόποδες του βουνού  σε υψόμετρο 540 μ. Όμορφο, γραφικό χωριό, με έντονο νησιώτικο χρώμα. Τα σμυριδωρυχεία της περιοχής απασχολούσαν και τους περισσότερους κατοίκους. Όταν ανακαλύφθηκε η τεχνητή σμύριδα, τα ορυχεία έκλεισαν και πολλοί κάτοικοι μετακινήθηκαν σε μεγαλύτερες πόλεις. Έξω από το χωριό η εκκλησία της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας, συγκεντρώνει κάθε χρόνο στο πανηγύρι της χιλιάδες προσκυνητές.

Το Σκαδό είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό, κτισμένο σε πλαγιά με αμπέλια.
Από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού είναι το Γαλανάδο. Κτισμένο στον κεντρικό δρόμο προς την Τραγέα σε απόσταση 8 χλμ. από την Χώρα. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Έξω από το χωριό υψώνεται ο ενετικός πύργος του Μπελόνια και δίπλα του η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Το Γλινάδο είναι ένα χωριό με μεγάλη αγορά και ταβέρνες. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Στην είσοδο του χωριού θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Νικοδήμου, προστάτη της Νάξου. Μέσα στον Κάμπο, ανάμεσα στο Γλινάδο και την θάλασσα, στη θέση Ύρια, βρέθηκε ο αρχαϊκός ναός του Διονύσου.

Στο χωριό Άγιος Αρσένιος θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Γύρω από το χωριό, χωμένα μέσα στον κάμπο υπάρχουν πολλά ξωκλήσια και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Στην είσοδο του χωριού Τρίποδες, ένα γραφικό χωριό με πλακόστρωτα δρομάκια, θα δείτε την εκκλησία της Παναγίας με παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο και σπάνιες εικόνες. Στο χωματόδρομο που συνδέει το χωριό με την παραλία της Πλάκας υπάρχουν τα ερείπια του Παλαιόπυργου της Πλάκας.

Σε απόσταση 8 χλμ. βορειοανατολικά της Χώρας βρίσκεται το χωριό Εγγαρές. Ένα όμορφο, καταπράσινο χωριό στα ανατολικά της κοιλάδας. Αξίζει να επισκεφθείτε τον πύργο του Πραντούνα και το μοναστήρι της Φανερωμένης. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν δημιουργηθεί δύο τεχνητά φράγματα, το φράγμα των Εγγαρών και το, υπό κατασκευή, φράγμα της Φανερωμένης. Στη κοιλάδα των Εγγαρών είναι χτισμένο και το χωριό Γαλήνη. Ανάμεσα στο χωριό και την παραλία του Αμίτη υψώνεται ο πύργος-μοναστήρι της Υψηλοτέρας που αποτελούσε ορμητήριο και καταφύγιο των αγροτών της περιοχής, κατά την Φραγκοκρατία.
 
Χάρτης Κυκλάδων

Χαρτης Κυκλαδων Ελλαδα
 
Photo Gallery

Φωτογραφιες απο τις Κυκλαδες
 
 
Τουριστική Αγορα Επιμελητηρίου Κυκλάδων   Πολιτική Ασφάλειας Όροι Χρήσης