Διαμονη στις Κυκλαδες - Ενοικιαζομενα δωματια Κυκλαδες
Αρχική 1
Business Portal 1
Χαρτης Πλοιων 1
Χρησιμα Links 1
Επικοινωνια   Bookmark Site
 
Πάρος

Βελος Πάρος
Βελος Φωτογραφίες
Βελος Αξιοθέατα
Βελος Παραλίες
Βελος Εκδηλώσεις
 
Διακοπές στις Κυκλάδες

Βελος Ιστορια των Κυκλάδων
Βελος Πασχα στις Κυκλάδες
Βελος Αναζήτηση επιχειρήσεων
Βελος Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
Βελος Εστίαση
Βελος Πρακτορεία - Ενοικιάσεις
Βελος Παραδοσιακά Προϊόντα
Βελος Διασκέδαση
 
Νησιά Κυκλάδων

Αμοργος Αμοργός
Αναφη Ανάφη
Ανδρος Άνδρος
Αντιπαρος Αντίπαρος
Δηλος Δήλος
Δονουσα Δονούσα
Ηρακλεια Ηρακλειά
Θηρασια Θηρασιά
Ιοσ Ίος
Κεα Κέα (Τζια)
Κιμωλος Κίμωλος
Κουφονησια Κουφονήσια
Κυθνος Κύθνος
Μηλος Μήλος
Μυκονος Μύκονος
Ναξος Νάξος
Παρος Πάρος
Σαντορινη Σαντορίνη (Θήρα)
Σεριφος Σέριφος
Σικινος Σίκινος
Σιφνος Σίφνος
Συρος Σύρος
Σχοινουσα Σχοινούσα
Τηνος Τήνος
Φολεγανδρος Φολέγανδρος
 

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗ ΠΑΡΟ

Η Παροικιά, βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νησιού και ως πρωτεύουσα του νησιού είναι το διοικητικό και οικονομικό κέντρο του. Μπορείτε να περπατήσετε στα πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια της και να επισκεφτείτε το Βενετσιάνικο Κάστρο με την παλαιά αγορά. Στην περιοχή θα βρείτε πολλά μαγαζιά με τουριστικά είδη και παραδοσιακά προϊόντα του νησιού.

Ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής,  ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Βρίσκεται στο Β.Α. τμήμα της Παροικιάς, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι. Το οικοδόμημα χρονολογείται από τον 4ο αιώνα. Ο ναός χτίστηκε από την Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου.  Η ιστορία αναφέρει ότι στο δρόμο της για τους Άγιους Τόπους με σκοπό να βρει τον Τίμιο Σταυρό, σταμάτησε με το πλοίο της στη Πάρο. Προσευχήθηκε και έκανε τάμα ότι αν βρει τον Τίμιο Σταυρό να χτίσει ένα μεγάλο ναό. Η προσευχή της εισακούστηκε και πραγματοποίησε την υπόσχεσή της χτίζοντας τον ναό της Παναγίας. Μία άλλη εκδοχή λέει ότι ο ναός οικοδομήθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο με εντολή της μητέρας του. Τον ναό αρχικά κατέστρεψε μία μεγάλη πυρκαγιά και την εποχή του Ιουστινιανού ανακατασκευάστηκε. Τον ναό της Εκατονταπυλιανής έκτισε ο μαθητής του Πρωτομάστορα που έκτισε την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Κατά τις περιόδους της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας υπέστη καταστροφές και λεηλασίες με αποκορύφωμα την  καταστροφή του από τους σεισμούς του 1773. Το 1959 άρχισε η αποκατάσταση του ναού,  η οποία σήμερα έχει την αρχική μορφή της, σταυροειδής βασιλική αρχιτεκτονική με τρούλο. Αξιόλογο χτίσμα είναι το βαπτιστήριο που βρίσκεται νότια του ναού. Το κτίσμα χρονολογείται από τον 4ο αιώνα και είναι το αρχαιότερο και καλύτερα διατηρημένο σε όλη την ορθόδοξη Ανατολή. Στον ναό της Εκατονταπυλιανής στεγάζεται και το Βυζαντινό Μουσείο της Παροικιάς με εικόνες, ξυλόγλυπτα και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια.

Στην Παροικιά, δίπλα στο Γυμνάσιο της περιοχής, μπορείτε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου. Μπορείτε να θαυμάσετε σπάνια νεολιθικά εκθέματα από τον  προϊστορικό οικισμό στο νησάκι Σάλιαγκο, ένα από αυτά είναι το μαρμάρινο ειδώλιο της "Χοντρής Κυρίας" και θαυμάσια πήλινα αγγεία. Στο μουσείο θα δείτε ένα από τα πιο αριστουργηματικά αγάλματα του 5ου αιώνα, το άγαλμα της Νίκης, το οποίο παριστάνει μία γυναικεία φτερωτή μορφή. Ένα δεύτερο έργο είναι το άγαλμα της Γοργούς του 6ου π.Χ. αι. Από τα υπόλοιπα γλυπτά του μουσείου ξεχωρίζουν το κολοσσιαίων διαστάσεων άγαλμα της θεάς Άρτεμης με ύψος 3,7 μ. από το Δήλιο, το καθιστό άγαλμα γυναικείας θεότητας καθώς και το κάτω μέρος μεγάλου αγάλματος της Αθηνάς, όλα του 5ου π.Χ. αιώνα.
΄
Ένα από τα πιο σπουδαία μνημεία της ελληνικής ιστορίας, το "Πάριο Χρονικό" φιλοξενείτε στο μουσείο της Πάρου. Το "Πάριο Χρονικό" είναι η μαρμάρινη επιγραφή, που χαράχτηκε στα μέσα του 3ου π.Χ. αιώνα και περιλαμβάνει σε 134 στίχους χρονολογικές αναφορές που καλύπτουν περίοδο 1.318 χρόνων (1528 π.Χ -263 π.Χ.). Το μουσείο της Οξφόρδης φιλοξενεί το μεγαλύτερο τμήμα του.

Το Κάστρο πάνω στο λόφο του νησιού είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον Δούκα της Νάξου Μάρκο Σανούδο. Στο κάστρο υπάρχουν μικρά εκκλησάκια όπως η  Παναγία του Σταυρού (1514), η Αγία Άννα, ο Άγιος Μάρκος, ο Άγιος Στυλιανός και ο εκπληκτικός σε αρχιτεκτονική ναός του Αγίου Κωνσταντίνου με στεγασμένο προαύλιο και καταπληκτική θέα προς την θάλασσα, ένας από τους ωραιότερους στο Αιγαίο.

Πρόσφατες ανασκαφές στο νησί έφεραν στην επιφάνεια το αρχαίο νεκροταφείο της Πάρου το οποίο χρονολογείται από το τέλος του 8ου π.Χ. μέχρι τις αρχές του 3ο μ.Χ. αιώνα. Το νεκροταφείο βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Παροικιάς, στον παραλιακό δρόμο. Στην επίσκεψή σας εκεί μπορείτε να δείτε θαυμαστά ευρήματα και φωτογραφικό υλικό από παλαιότερες ανασκαφές στην περιοχή.

Κοντά στον λόφο της Αγίας Άννας βρίσκεται ο χώρος λατρείας του θεού της ιατρικής Ασκληπιού. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα του 4ου αιώνα με εξαιρετική αρχιτεκτονική του υπαίθριου χώρου, χτισμένος γύρω από μία πηγή. Στην ίδια περιοχή, σώζονται κάποια ίχνη από αρχαίο ναό αφιερωμένο στον Πύθιο Απόλλωνα.

Σε ένα ψηλό λόφο απέναντι από την Δήλο βρίσκεται το ιερό του Απόλλωνα του Δήλιου. Ένας χώρος λατρείας που χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.χ.  Αποτελείται από ένα περίβολο με βωμό, ένα ναό της Αρτέμιδας, αδελφής του Απόλλωνα και ένα μικρό χώρο για συμπόσια. Στην περιοχή του Δηλίου βρέθηκε κυκλαδικό νεκροταφείο (3η χιλιετία π.Χ.).

Στην δυτική πλευρά της Νάουσας μπορείτε να επισκεφτείτε τη μονή του Αγίου Αθανασίου του 17ου αιώνα. Ο ναός φιλοξενεί εκατοντάδες εικόνες από την βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο του 15ου έως του 19ου αιώνα, πολλές από τις οποίες είναι έργα διάσημων Παριανών αγιογράφων.  

Στο Λαογραφικό μουσείο της Νάουσας μπορείτε να δείτε μεγάλη συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Το ενετικό κάστρο της Νάουσας είναι επίσης ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα του νησιού. Το βενετσιάνικο Κάστρο με εμφανή στοιχεία θαλάσσιας καταστροφής είναι έργο της δυναστείας των Σομμαρίπα τον  15ο αιώνα και αποτελεί ένα ιδιότυπο οχυρωματικό έργο.
Στο ανατολικό μέρος της περιοχής Μάρπησσας βρίσκεται ο λόφος του Κεφάλου με το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου από τον 17ο αιώνα. Θα χρειαστείτε περίπου μισή ώρα από το μονοπάτι της Μάρπησσας.για να φτάσετε στο μοναστήρι. Η διαδρομή είναι μοναδική για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Η μονή λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Η κοιλάδα με τις πεταλούδες είναι ένας από τους σπουδαιότερους βιότοπους στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει την Παροικιά με την Αλυκή, σε απόσταση 5 χλμ. περίπου από την Παροικιά. Κοντά στην τοποθεσία  Ψυχοπιανά, όπου βρίσκεται το μοναστήρι του «Χριστού στο Δάσος».

Στο Μαράθι έναν γραφικό οικισμό που ενώνει την Παροικιά με τις Λεύκες βρίσκονται τα αρχαία λατομεία μαρμάρου του νησιού. Από κει γινόταν η παραγωγή του διάσημου παριανού μαρμάρου, πηγή πλούτου για το νησί σε όλες τις περιόδους της ιστορίας.  Το μάρμαρο ονομαζόταν και λυχνίτης λόγω του ότι εξορυσσόταν από βαθιές στοές κάτω από το φως των λύχνων. Η λειτουργία των λατομείων σταμάτησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Διάσημοι γλύπτες όπως ο Φειδίας, ο Αγοράκριτος, ο Πραξιτέλης και ο Σκόπας δημιούργησαν εξαιρετικά έργα τέχνης χρησιμοποιώντας παριανά μάρμαρα. Μερικά από τα αριστουργήματα της αρχαιότητας είναι η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, οι Κόρες της Ακρόπολης, η Νίκη της Δήλου, ο ναός του Απόλλωνα και ο θησαυρός των Σίφνιων στους Δελφούς, ο ναός του Δία στην Ολυμπία, ο ναός του Απόλλωνα στην Δήλο. Η πρόσβαση στα λατομεία γίνεται από δύο εισόδους .

 
Χάρτης Κυκλάδων

Χαρτης Κυκλαδων Ελλαδα
 
Photo Gallery

Φωτογραφιες απο τις Κυκλαδες
 
 
Τουριστική Αγορα Επιμελητηρίου Κυκλάδων   Πολιτική Ασφάλειας Όροι Χρήσης