Διαμονη στις Κυκλαδες - Ενοικιαζομενα δωματια Κυκλαδες
Αρχική 1
Business Portal 1
Χαρτης Πλοιων 1
Χρησιμα Links 1
Επικοινωνια   Bookmark Site
 
Σύρος

Βελος Συρος
Βελος Φωτογραφίες
Βελος Αξιοθέατα
Βελος Παραλίες
Βελος Εκδηλώσεις
 
Διακοπές στις Κυκλάδες

Βελος Ιστορια των Κυκλάδων
Βελος Πασχα στις Κυκλάδες
Βελος Αναζήτηση επιχειρήσεων
Βελος Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
Βελος Εστίαση
Βελος Πρακτορεία - Ενοικιάσεις
Βελος Παραδοσιακά Προϊόντα
Βελος Διασκέδαση
 
Νησιά Κυκλάδων

Αμοργος Αμοργός
Αναφη Ανάφη
Ανδρος Άνδρος
Αντιπαρος Αντίπαρος
Δηλος Δήλος
Δονουσα Δονούσα
Ηρακλεια Ηρακλειά
Θηρασια Θηρασιά
Ιοσ Ίος
Κεα Κέα (Τζια)
Κιμωλος Κίμωλος
Κουφονησια Κουφονήσια
Κυθνος Κύθνος
Μηλος Μήλος
Μυκονος Μύκονος
Ναξος Νάξος
Παρος Πάρος
Σαντορινη Σαντορίνη (Θήρα)
Σεριφος Σέριφος
Σικινος Σίκινος
Σιφνος Σίφνος
Συρος Σύρος
Σχοινουσα Σχοινούσα
Τηνος Τήνος
Φολεγανδρος Φολέγανδρος
 
 

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Αξιοθέατα του Δήμου Ερμούπολης

Στην πλατεία Μιαούλη δεσπόζει το Δημαρχείο της Ερμούπολης, ένα από τα μεγαλύτερα στη Νεότερη Ελλάδα. Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ το οποίο ολοκληρώθηκε το 1898. Στο κέντρο της πλατείας θα δείτε τον ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη και την μαρμάρινη εξέδρα της φιλαρμονικής με ανάγλυφες παραστάσεις του Απόλλωνα και των Μουσών. Στην πλατεία θα συναντήσετε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία φιλοξενεί 35.000 τίτλους παλαιών και σπάνιων βιβλίων. Στο κήπο της βρίσκονται οι προτομές των Εμμ. Ροίδη, Γεωρ. Σουρή, Δημ. Βικέλα, Τιμ. Αμπελά και Ρίτας Μπούμη-Παππά.

Αξίζει να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο στο κέντρο της Ερμούπολης όπου εκτίθενται πρωτοκυκλαδικά και βυζαντινά ευρήματα.
Πόλος έλξης των επισκεπτών είναι και το Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων, του οποίου τα αρχεία χρονολογούνται από το 1821 και είναι προσβάσιμα σε όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν την ιστορία του νησιού.
Κοντά στη πλατεία βρίσκεται η Λέσχη «Ελλάς», το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης. Συστεγάζεται με το Δημαρχείο του νησιού και σχεδιάστηκε το 1862 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pietro Sampo. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης με πολύ σημαντικά εκθέματα του Κυκλαδικού πολιτισμού. Στη μεγάλη Αίθουσα Χορού σώζονται μέχρι σήμερα τοιχογραφίες με ερωτιδείς και μάσκες.
Το πρώτο Γυμνάσιο που ιδρύθηκε το 1833 στην νεότερη Ελλάδα βρίσκεται κτισμένο στην βόρεια πλευρά του Δημαρχείου. Μερικοί από τους μαθητές του ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, ο Βολανάκης, ο Συγγρός και άλλοι αξιόλογοι έλληνες.

Στο παλιό λιμάνι θα δείτε τα κτίρια του Τελωνείου και των Αποθηκών Διαμετακομίσεως τα οποία κτίστηκαν το 1834. Στο ίδιο κτίριο μπορείτε να επισκεφτείτε την Πινακοθήκη Κυκλάδων η οποία δημιουργήθηκε το 1994 και εκθέτει αξιόλογα έργα τέχνης σημαντικών καλλιτεχνών.
Στη θέση «Νησάκι» μπορείτε να επισκεφτείτε το κτίριο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.Ένα επιβλητικό μαρμάρινο τριώροφο κτίσμα όπου στέγασε το πρώτο Τηλεγραφείο της Ελλάδας το 1858.
Για όσους θέλουν να θαυμάσουν στοιχεία της ιταλικής και γαλλικής κουλτούρας, μπορούν να επισκεφθούν το Δημοτικό θέατρο «Απόλλων». Ένα χτίσμα του Ιταλού αρχιτέκτονα Pietro Sampo με εντυπωσιακή εσωτερική αρχιτεκτονική που χρονολογείτε από το 1864.
Στην περιοχή που βρίσκεται το «Νεώριο», το μεγάλο ναυπηγείο του νησιού, είναι τοποθετημένο το Καρνάγιο ή Ταρσανάς, ένας χώρος ναυπήγησης και επισκευής ξύλινων αλιευτικών σκαφών.

Το Λοιμοκαθαρτήριο, πέτρινο εγκαταλειμμένο κτιριακό συγκρότημα στο νότιο άκρο του λιμανιού, στην περιοχή Λαζαρέτα. Χτίστηκε το 1834 σε σχέδια του Weiler και αρχικά χρησίμευε για καραντίνα των ταξιδιωτών που έρχονταν στο νησί, ώστε να προστατεύονται οι γηγενείς από τη χολέρα και τις άλλες μολυσματικές ασθένειες. Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή αλλά και σαν άσυλο φρενοβλαβών. Κατά την Κρητική επανάσταση, το 1866, χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο των Κρητών προσφύγων.

Ο ορθόδοξος Μητροπολιτικός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Περίλαμπρος ναός, βασιλική τρίκλιτη με θόλο, είναι χρονολογικά ο  πρώτος ναός του νησιού (1824. Η ορθόδοξη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, είναι η δεύτερη χρονολογικά εκκλησία της Ερμούπολης που χτίστηκε το 1828 -1829. Ονομάζεται και «Παναγία των Ψαριανών» και φιλοξενεί την μοναδική εικόνα της Παναγίας, έργο του μεγάλου ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Εl Greco).

Η καθολική εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Είναι βασιλική τρίκλιτη, χτισμένη στις αρχές του l9ου αιώνα και είναι ο ενοριακός ναός των καθολικών της Ερμούπολης.

Η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται στην αρχή του άξονα της Συνοικίας «Βαπόρια» και αποπερατώθηκε το 1905, μετά από εργασίες 61 ετών. Επιβλητικός και μεγαλοπρεπής ναός, μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων ναών στην Ελλάδα, αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού του επισκέπτη. Στο κηπάριο μπροστά από τον ναό, υπάρχει το μνημείο του Άταφου Αγωνιστή, το πρώτο στη Νεότερη Ελλάδα που στήθηκε στη μνήμη των ανώνυμων αγωνιστών του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821 και είναι έργο του τήνιου γλύπτη Γ. Βιτάλη (1880).Εδώ και οι προτομές των εφοπλιστών αδελφών Ρεθύμνη, μεγάλων ευεργετών από την Κάσο.
 
Η Συνοικία «Βαπόρια». Θεωρείτε η αριστοκρατική συνοικία της πόλης, υπερυψωμένη, με θέα στο Αιγαίο και με υπέροχα νεοκλασικά μέγαρα, τις κατοικίες των μεγαλοαστών της Ερμούπολης του 19ου αιώνα.

Το  ορθόδοξο Νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην περιοχή της Νεάπολης, στην περιφέρεια της Ερμουπόλης. Απαριθμεί πλήθος ταφικών μνημείων, ναΐσκων, αγαλμάτων, προτομών. Σημαντικά επίσης είναι και τα άλλα δύο γειτονικά νεκροταφεία, το Καθολικό και αυτό της Κοινοπολιτείας

Ο ναός της Ανάστασης του Σωτήρος ναός βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδής με τρούλο χτίστηκε μεταξύ 1879 και 1909 στη κορυφή του λόφου «Δήλι», του δεξιού από την μεριά του επισκέπτη λόφου ο οποίος δεσπόζει στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Αξιοθέατα του Δήμου Άνω Σύρου

Η καθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι η μητρόπολη των καθολικών του νησιού. Το χτίσμα χρονολογείται από τον 12ο αιώνα με τελευταία  ανακαίνιση το 1834 και βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του λόφου.

Στο Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής που παλιότερα στεγαζόταν η Ιερατική Σχολή (1837) βρίσκεται το ιστορικό αρχείο του νησιού. Εκεί μπορείτε να δείτε χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα με σημαντικά στοιχεία. Το Αρχείο είναι ανοιχτό μόνο κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Ένα ακόμα σημαντικό αρχείο είναι αυτό του Δήμου, που έχει διατηρηθεί αναλλοίωτο επί αιώνες και μαρτυρεί την άριστη οργάνωση που είχε ο πρώτος Δήμος του Ελληνικού Κράτους.
Δύο από τις σημαντικότερες καθολικές μονές βρίσκονται στην Άνω Σύρο. Η καθολική Μονή των Καπουτσίνων με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη χρονολογίας του 1635 και η καθολική Μονή των Ιησουϊτών με την εκκλησία της Παναγίας του Καρμήλου, ένα χτίσμα του 1740 με αξιόλογη βιβλιοθήκη που περιέχει ιστορικά έγγραφα, περγαμηνές και σπάνια χειρόγραφα. Στη δυτική πλευρά του οικισμού θα συναντήσετε και την καθολική εκκλησία του Σα Μπαστιά δηλ. Αγίου Σεβαστιανού
Στους πρόποδες του λόφου θα συναντήσετε το παλιό Γαλλικό Νοσοκομείο και στο βόρειο τμήμα του οικισμού θα βρείτε το Κοιμητήρι των Αγγέλων, ένα παλιό νεκροταφείο αβάπτιστων παιδιών.

Στην άνω Μεριά στην περιοχή Κυπερούσσα θα συναντήσετε την προτομή του  φιλοσόφου Φερεκύδη και την σπηλιά όπου διέμενε τον χειμώνα.
Στην πλατεία του Μάρκου Βαμβακάρη, ενός από τους σημαντικότερους έλληνες λαϊκούς συνθέτες, θα συναντήσετε την προτομή του και μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο που έχει χτιστεί προς τιμήν του.

Οι εκκλησίες της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Νικολάου του Φτωχού είναι οι μοναδικές ορθόδοξες εκκλησίες που υπάρχουν στην Άνω Σύρο.
Ο κάβος του Αι Γιώργη στον απάνεμο όρμο Αχλάδι με τις σκαλισμένες φιγούρες από χέρια θαλασσοδαρμένων ναυτικών και η εκκλησία της Αγίας Θέκλας στον Μέγα Γιαλό είναι ακόμα μερικά από τα αξιοθέατα του νησιού.
Για όσους επισκέπτονται την Ποσειδωνία, μία από τις ομορφότερες περιοχές του νησιού, μπορούν να θαυμάσουν τις νεοκλασικές επαύλεις στη Ντελαγκράτσια, Παρακοπή, Χρούσσα, Επισκοπείο με την πλούσια εσωτερική και εξωτερική διακόσμηση και τους δροσερούς κήπους τους (Βίλλα Γιαννίκογλου, Βίλλα Βαλμά, οικία Ταλάκη, Πύργος Γεωργιάδη, οικία Βαφειαδάκη, οικία Βελισσαροπούλου, επαύλεις Κρίνου, Πετρίτση, Ρεθύμνη)
Το Δημαρχιακό Μέγαρο στον πύργο Γεωργιάδη,  ο καθολικός ναός του Αγίου Πέτρου, ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Ιωάννη, χτίσμα του 1860,  με τις προτομές του Γ. Βέλτσου και Θ. Πετροκόκκινου είναι ακόμα ορισμένα αξιοθέατα της Ποσειδωνίας.

Μπορείτε να επισκεφτείτε τα καθολικά εξωκλήσια της Αγίας Πακούς και του Αγίου Στέφανου στο οποίο η πρόσβαση γίνεται με καΐκι ή με οργανωμένη πεζοπορία από το Γαλησσά. Επίσης το Ενυδρείο, η γυναικεία ορθόδοξη Μονή της Αγίας Βαρβάρας  με τους αργαλειούς και την έκθεση υφαντών στο Κίνι και τον ορθόδοξο ναό του Προφήτη Ηλία στο Επισκοπιό, όπου παντρεύτηκε ο λογοτέχνης Ηλίας Βενέζης.

Συριανή ύπαιθρος

Ο κάβος του Αι Γιώργη στον απάνεμο όρμο Αχλάδι. με τις σκαλισμένες φιγούρες από χέρια θαλασσοδαρμένων ναυτικών.
Η εκκλησία της Αγίας Θέκλας στον Μέγα Γιαλό.
Οι νεοκλασικές επαύλεις στη Ντελαγκράτσια (Ποσειδωνία), Παρακοπή, Χρούσσα, Επισκοπείο με τον πλούσιο εξωτερικό και εσωτερικό διάκοσμό τους και τους δροσερούς κήπους τους (Βίλλα Γιαννίκογλου, Βίλλα Βαλμά, οικία Ταλάκη, Πύργος Γεωργιάδη, οικία Βαφειαδάκη, οικία Βελισσαροπούλου, επαύλεις Κρίνου, Πετρίτση, Ρεθύμνη)
Το Δημαρχιακό Μέγαρο (Πύργος Γεωργιάδη) Ποσειδωνίας.
Ο καθολικός ναός του Αγίου Πέτρου στην Ποσειδωνία.
Ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Ιωάννη (1860) με τις προτομές του Γ. Βέλτσου και Θ. Πετροκόκκινου στην Ποσειδωνία.
Το καθολικό εξωκλήσι της Αγίας Πακούς στο Γαλησσά.
Το καθολικό εξωκλήσι του Αγίου Στέφανου στο οποίο η πρόσβαση γίνεται με καΐκι ή με οργανωμένη πεζοπορία από το Γαλησσά.
Το Ενυδρείο στο Κίνι.
Ο ορθόδοξος ναός του Προφήτη Ηλία στο Επισκοπιό, όπου παντρεύτηκε ο λογοτέχνης Ηλίας Βενέζης.
Η γυναικεία ορθόδοξη Μονή της Αγίας Βαρβάρας στο Κίνι με τους αργαλειούς και την έκθεση υφαντών.

 
Χάρτης Κυκλάδων

Χαρτης Κυκλάδων - Χαρτης Συρου
 
Photo Gallery

Φωτογραφιες απο τις Κυκλαδες
 
 
Τουριστική Αγορα Επιμελητηρίου Κυκλάδων   Πολιτική Ασφάλειας Όροι Χρήσης