Διαμονη στις Κυκλαδες - Ενοικιαζομενα δωματια Κυκλαδες
Αρχική 1
Business Portal 1
Χαρτης Πλοιων 1
Χρησιμα Links 1
Επικοινωνια   Bookmark Site
 
Τηνος

Βελος Τηνος
Βελος Φωτογραφίες
Βελος Αξιοθέατα
Βελος Παραλίες
Βελος Εκδηλώσεις
 
Διακοπές στις Κυκλάδες

Βελος Ιστορια των Κυκλάδων
Βελος Πασχα στις Κυκλάδες
Βελος Αναζήτηση επιχειρήσεων
Βελος Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
Βελος Εστίαση
Βελος Πρακτορεία - Ενοικιάσεις
Βελος Παραδοσιακά Προϊόντα
Βελος Διασκέδαση
 
Νησιά Κυκλάδων

Αμοργος Αμοργός
Αναφη Ανάφη
Ανδρος Άνδρος
Αντιπαρος Αντίπαρος
Δηλος Δήλος
Δονουσα Δονούσα
Ηρακλεια Ηρακλειά
Θηρασια Θηρασιά
Ιοσ Ίος
Κεα Κέα (Τζια)
Κιμωλος Κίμωλος
Κουφονησια Κουφονήσια
Κυθνος Κύθνος
Μηλος Μήλος
Μυκονος Μύκονος
Ναξος Νάξος
Παρος Πάρος
Σαντορινη Σαντορίνη (Θήρα)
Σεριφος Σέριφος
Σικινος Σίκινος
Σιφνος Σίφνος
Συρος Σύρος
Σχοινουσα Σχοινούσα
Τηνος Τήνος
Φολεγανδρος Φολέγανδρος
 
 

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗ ΤΗΝΟ

Η Τήνος είναι ένα νησί ξεχωριστής ιστορικής σημασίας. Ως σύμβολο του χριστιανισμού και της ελληνικής ορθοδοξίας το νησί κατακλύζεται από ιερούς ναούς και ξωκλήσια.

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Τήνου είναι το σύμβολο της ελληνικής ορθοδοξίας. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που δεσπόζει στο εσωτερικό του ναού. Μέσα στο εσωτερικό της εκκλησίας συστεγάζεται η Πινακοθήκη του νησιού.

Στο νησί υπάρχουν πολλά και αξιόλογα μουσεία. Μπορείτε να επισκεφτείτε την Υφαντουργική Σχολή της Τήνου και το πρατήριό της, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, αυθεντικά και αντιγραφές πολλών σπουδαίων Τηνίων καλλιτεχνών. Επίσης, το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά, το Μουσείο της γυναικείας Μονής Κεχροβουνίου με παλιές εικόνες (18ο και 19ο αιώνα), όπως επίσης χώρο έκθεσης των χειροποίητων αντικειμένων που δημιουργούν οι καλόγριες. Το Μουσείο του Αντώνη Σώχου διαθέτει ξύλινα και γύψινα σκαλίσματα του Τήνιου Ακαδημαϊκού, το Μουσείο Παναρμιτών Καλλιτεχνών, το Λαογραφικό Μουσείο της Καρυάς και το εκκλησιαστικό μουσείο του Αρνάδου με παλιές εικόνες από εκκλησίες της περιοχής, εκκλησιαστικά αντικείμενα, παλιά βιβλία και άμφια.

Οι αξιόλογες εκκλησίες του νησιού είναι μοναδικοί τόποι λατρείας χιλιάδων πιστών. Η εκκλησία των ταξιαρχών, ο Άγιος Νικόλαος των Καθολικών, η εκκλησία της Μαλαματένιας, η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στον Κάμπο, η Παναγία των Ροδαρίων στο χωριό Ξυνάρα, ο Ναός της Ανάληψης του Χριστού στον Αρνάδο, ο Ναός της Αγίας Τριάδος στο Φαλατάδο, ο Ναός του Τίμιου Σταυρού στο Κτικάδο είναι μερικές από τις αξιόλογες εκκλησίες της Τήνου και οι ενοριακοί ναοί των Γενεθλίων της Θεοτόκου και  των Αγίων Αναργύρων στα χωριά Πλατειά και Μαρλά αντίστοιχα.

Στην Τήνο υπάρχουν πολλά μοναστήρια ορθόδοξου και καθολικού χαρακτήρα.  Τα ορθόδοξα μοναστήρια είναι: η Ιερά Μονή Της Θεοτόκου στο Κεχροβούνι, η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας, στη Γύρλα της Χώρας, η Ιερά Μονή της Κυρά Ξένης, στον Πάνορμο, η Ιερά Μονή της Καταπολιανής, στα Υστέρνια, η Ιερά Μονή της Βουρνιώτισσης, στην Αγάπη, το προσκύνημα Ελεούσας Εξωμβούργου, το προσκύνημα της Φανερωμένης, στην περιοχή Τσικνιά, το προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας, στον Σμόβωλο και το το Μοναστήρι της Κυρίας των Αγγέλων (10ος αι.). Τα καθολικά μοναστήρια είναι: η Ιερά μονή των Ιησουϊτών, στα Λουτρά, η Ιερά Μονή των Ουρσουλινών στα Λουτρά, η Ιερά Μονή των Φραγκισκανών στη Μέση, το προσκύνημα της Παναγίας του Βρισιού στον Άγιο Ρωμανό και το προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, στο Εξώμβουργο.
Μπορείτε να επισκεφτείτε τους Περιστεριώνες, (πάνω από 600 σε αριθμό), η πλειοψηφία των οποίων τοποθετούνται πίσω στον 18ο και 19ο αιώνα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι κτισμένοι στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές του νησιού, κυρίως στην κοιλάδα του χωριού Ταραμπάδος.
 
Μπορείτε να επισκεφτείτε επίσης την έκθεση εκκλησιαστικών λειψάνων και εικόνων από το 18ο και 19ο αιώνα, όπως επίσης και τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και το δαχτυλίδι του Κολοκοτρώνη.

Άλλα σημαντικά αξιοθέατα του νησιού είναι το Σκευοφυλάκιο με πολλά σημαντικά θρησκευτικά αντικείμενα, ο οικισμός του Πύργου, η Καλλιτεχνική Σχολή στον Πύργο, Κοινότητα Πανόρμου, το σπίτι του Ν. Λύτρα και Γ. Χαλεπά, οι γρανιτένιοι όγκοι στο Βολάξ και στα Βολιακά, ο αρχαιολογικός χώρος των Κιονίων (ναός του Ποσειδώνα), ο Παραδοσιακός οικισμός του Μουντάδου, το «Κέντρο Πίστη και Πολιτισμός» (το «παλάτι του Δεσπότη») στο χωριό Ξυνάρα, ο οικισμός Υστέρνια, τόπος και κατοικία μαρμαρογλυπτών, ο οικισμός Καρδιανή.


 
Χάρτης Κυκλάδων

Χαρτης Κυκλάδων - Χαρτης Συρου
 
Photo Gallery

Φωτογραφιες απο τις Κυκλαδες
 
 
Τουριστική Αγορα Επιμελητηρίου Κυκλάδων   Πολιτική Ασφάλειας Όροι Χρήσης